"Teeme ära!" talgutuhin levib jätkuvalt 10. mai

Koit
10.05.2012
Piret Palm

Kuigi meie ümbruskonna ühiskoristusharjumus näib olevat pärit nõukogude ajast, mil sedalaadi töötegemist laupäevakuteks kutsuti, meeldib see tava jätkuvalt meile endile ning levib Ahja näite varal suurde maailmagi.


Kui suur osa Eestist 5. mail talgutel tööd rügas, sai Ahja mõisapark lehtedest puhtaks juba 18. ja 19. aprillil. Lisaks töödele mõisapargis oli noortekeskusel plaanis koristada prahist puhtaks ka 5 km ulatuses alevikku läbiv Tartu-Räpina maanteekraav.

Mõned päevad enne planeeritud maanteekraavi koristust saime ootamatu telefonikõne Põlva Maavalitsuse noorsootöö peaspetsialistilt Karin Viruselt, kes oli meie ettevõtmisest teadlik ja pakkus vabatahtlike abiliste gruppi, mille liikmed olid pärit viiest Euroopa riigist.

Kuna välisriigi noortele meie esialgne kuupäev ei sobinud, tuli kiiresti otsustada. Nii tõime kraavikoristuse päeva võrra ettepoole. Tänud siinkohal Enn Ipsbergi bussifirmale, kellega saime kiiresti kaubale, et ta 46 töökat noort Ahjale sõidutaks.

Aeg Ahjal viibimiseks oli väga lühike, vaevalt kolm tundi. Selle aja jooksul ei jõudnud Ahjat külalistele kuigi palju tutvustada, aga põgusa ülevaate noored siiski said.

Vabatahtlikke võtsid vastu kohalik noorsootõõtaja, sotsiaalnõunik ja «Teeme ära!» Ahja talgujuht Juta Otsa, «Teeme ära!» staažikas koordinaator Alar Osik ja Eesti Metodisti Kiriku Kärsa koguduse pastor Rein Laaneser. Riisusime ja koristasime külalistega ka Ahja Misjonikeskuse vallala.


Osalenute arvamusi Vabatahtlikke saatnud projekti tegevjuht Aleksei Shirokov: «Projekt «Re-Motion: volunteer to develop remoteareas», mida rahastas programm Euroopa Noored, tõi kümneks päevaks Põlvamaale Viira külla Saarjärve kaldale kokku noored Eestist, Ungarist, Poolast, Hispaaniast, Prantsusmaalt ja Itaaliast, et arutada probleeme, mis esinevad kõikjal Euroopa maapiirkondades. Jagati kogemusi, mängiti läbi erinevaid stsenaariume, kuidas oleks kõige efektiivsem lahendada eksisteerivaid murepunkte, arendamaks kohalikke kogukondi läbi vabatahtliku tegevuse.»

Näha oli, et nii mõnigi otsustab vabatahtliku tegevusega jätkata, näiteks Paweü Poolast plaanib midagi sarnast teha ka oma kodulinnas.