Teeme Ära talgutele kogunetakse juba viiendat korda 21. aprill

Raplamaa Sõnumid
21.04.2012
Inge Põlma

5. mail toimub taas suur Teeme Ära talgupäev. Tänavu nii nagu ka kahel viimasel aastal, otsustavad kogukonnad ise, missuguseid talguid korraldada.


Viis aastat tagasi kogunes 3. mail üle 50 000 eesttmaalase, et koristada kaaskodanike poolt kokkutassitud rämpsust metsaaluseid ja teeääri. Kokku korjati üle 10 000 tonni prügi - olmejäätmeid, ehitusprahti, vanu rehve...

Kampaania niinega Teeme Ära oli nii tähelepanuväärne, et selle eestvedaja Rainer Nõlvak valiti Eestis aasta inimeseks. Veel enam, ettevõtmine tõmbas tähelepanu kogu maailmas ja Eesti eeskujul on vahepealsetel aastatel samalaadseid koristusaktsioone korraldatud 16 riigis. Se! aastal, kui Eestis tehakse ära juba viiendat korda, on esmakordselt välja kuulutatud maailmakoristuskampaania - poole aasta jooksul, s.o ajavahemikul 24. märtsist 25. septembrini, korraldatakse suured koristuspäevad paljudes riikides.

Korraldajate ambitsioonikas eesmärk on kaasata 100 riigi kodanikud oma maa puhtaks kasimisse, eilse seisuga oli oma osalemisest teada andnud 91 riiki ja maailmakaardil oli registreeritud ligi 22 000 koristuspaika.

Kahjuks on esimestest prügitalgutest möödunud aastate jooksul hoolimatud kaasmaalased taas hakanud Eesti loodust oma prügiga risustama ning seetõttu on ka eestimaalastel võimalus osaleda maailmakoristuses. Aprillis-mais toimuvad Eestis prügikaardistamise talgud. Rapla maakonnas, samuti Harju- ja Järvamaal, olid talgud planeeritud aprilli algusesse, kuid mahasadanud lume pärast on sihised talgud nüüd kõige lõpus - 12. ja 13. mail.

Maailmakoristus on omaette projekt ja ei puuduta otseselt igakevadiseks traditsiooniks kujunenud Teeme Ära talguliikumist, kuigi kõik tänavused talgulised loetakse ka selles ettevõtmises osalenuks.