Täna on üleriigiline talgupäev 05. mai

Raplamaa Sõnumid
05.05.2012
Tõnis Tõnisson

Müts maha kõigi ees, kes tänast ilma trotsides (lehe lõpetamise ajal lubasid kõik ilmajaamad tänaseks Eestisse tõsist vihma) on koondunud üleriigilise ühistöö frondile. Mitte ainult sellepärast, et see lubab meie väikesel riigil jälle kord positiivse sõnumiga maailmapressi pääseda, vaid rohkem ikka seetõttu, et niimoodi ühiselt pingutades suudetakse mõne tühise tunniga oma riigi ja rahva heaks korda saata midagi, mis hiljem käega katsutav ja sumaga mõõdetav on.


Ühine vabatahtlik ja isetu tegevus ühise heaolu nimel on alati kiiduväärt olnud. Isegi nõukogude ajal, kui vabatahtlikku tööd veel sunniviisil tuli teha, suudeti laupäevakutega teha asju, mis hiljem sunnile vaatamata silma ja südant rõõmustama jäid. Mis siis veel sellest rääkida, kui tegu tõeliselt vabal tahtel sünnib.

Pisut ettevaatlikuks teeb ehk ainult see, et eile õhtuks oli kogu riigis ühistalgutele registreerunud vaid 15 000 inimest. Seda ei ole just eriti palju. Pisut võiks ehk lohutada teadmine, et teatud hulk inimesi ei pea registreerimist tähtsaks ja ilmub välja viimasel hetkel. Siia võiks lisada veel teist samapalju neid, kes toimetavad tegusalt oma koduses majapidamises neid toimetamisi, mida ei anna kuidagi muule ajale lükata. Nii saame kokkuvõttes selle numbri ehk lõpuks veidi ilusamaks kruttida ja võime ikkagi võtta endale õiguse uhkelt muu maailma poole vaadata, et kinnitada: oleme küll väikesed, aga kõigele vaatamata äraarvamata tublid.

Ometi tuleb siinjuures vaikselt iseendale tunnistada, et vaatamata kõigile pingutustele ja ülemaailmsele promole, mis pidanuks eelkõige just meid ennast eriliselt mobiliseerima, on talgutamise tuhin viimaste aastatega Eestis vähenenud. Esimesel ,,Teeme ära" aktsioonil tuli ju välja tervelt 50 000 inimest pluss kõik need, kes registreerimatutena toimetasid. Milles asi?