Talgutöö tegi ruumi remondile 07. mai

Tartu Postimees
07.05.2012
Raimu Hanson

Eestit laupäeval täitnud «Teeme ära!» talgute saginas tekitasid väga paljudes kohtades töiseid helisid rehad ja suured mustad kilekotid. Ühes üsna lagunenud maja hoovis Tartus mürises aga mootorsaag.


Hommikust peale rassis Aleksandri 41 maja sees ja õuel umbes 15 valdavalt noort talgulist. Mädanenud jämedad puupakud lükati pärast väiksemateks juppideks saagimist konteinerisse, kuivemad saeti küttepuudeks.

Nagu selgitas üks talgujuhte Kristina Kurm, hakkab selles hoones pärast remonti tegutsema Säästva Renoveerimise Infokeskus ehk SRIK.

Lisaks keskuse heaks tegutsevatele tartlastele andsid tööle pihta Tartu Ehitiste Restaureerimise Tudengite Seltsi ehk TERTSi tudengid ja mõni tavaline karlovlane.

Hommikul rügama asunud talgulistele tuli lõuna paiku lisa.

Vanas majas ja õues

«Täna on meie eesmärk teha siin selliseid ettevalmistusi, et hoovis oleks piisavalt ruumi, kui algab maja remont,» ütles Kristina Kurm. «Valmistume remondiks ka natukene majas sees. Meie järgmised sammud on siin palkkonstruktsioonide restaureerimise koolitused nii restaureerimisõppuritele kui ka linnarahvale.»

Vana maja tubades käis lagede toestamine ja väikest viisi krohvi mahavõtmine. Sealjuures tuli meeles pidada äsja valminud uuringu tulemusi.

Nimelt oli hoone saanud enne seda, kui see otsustati anda SRIKile, vihmas tugevasti kahjustada. See meeldis aga seentele. Uuringu järgi asusid majas elama harilik majavamm (krohvi peal ja krohvi all), keldriseen ja kaks erinevat hallitusseent (üks tapeedil ja teine roomatil).

Seetõttu tuli kasutada majas sees talgulistel tolmuülikonda ja respiraatorit. Õues vedelevat eterniiti ei olnud samuti ilma respiraatorita tervislik konteinerisse tassida.

SRIK hakkas Aleksandri 41 maja vastu huvi tundma siis, kui linn oli kõrvalkrundil Aleksandri 43 asunud maja maha lammutanud.

«Ütlesime stopp,» meenutas Kristina Kurm. «Siin on palju põnevaid ajastuomaseid detaile. See on piisavalt väärtuslik ja ilmekas hoone, et see alles jätta.»

Helistamise talgud

Üks objekte tänavuste hulgas oli talgutele helistamise talgud talgustaabis Dorpati keskuses.

Seal tegutses ka «Teeme ära!» talgupäeva eestvedajaid, Eestimaa Looduse Fondi talgute projektijuht Tarmo Tüür.

Eile kokkuvõtted üle vaadanud, andis Tüür teada, et Tartumaal oli 111 talgut. «See on Eestis arvukuselt Harjumaa ja Saaremaa järel tubli kolmas koht,» ütles ta.

Talgulisi oli Tartumaal 2546. Neist 828 andsid oma töise panuse Tartu linnas peetud 29 talgul. Võrdluseks: aastal 2011 peeti Tartumaal 72 talgut 1590 osalejaga ja sealhulgas Tartu linnas 9 talgut 279 osalejaga.

Laupäevased andmed kogusid talgutele helistamise talgutel 27 talgulist. «Nagu talgutel ikka, saab mõnikord uusi ja huvitavaid kogemusi, töövõtteid või oskusi,» ütles Tarmo Tüür. «Meie talgulised said teha 40–50 telefonikõnet ühe päeva jooksul. Muidu oli väga tore, aga kõrv hakkas valutama.»