Talgute ülesandmine käib täie hooga 20. märts

Põhjarannik
20.03.2012
Sirle Sommer-Kalda

Kui Ida-Vimmaa tahab tänavu ületada mullust talguliste arvu - 1724 inimest -, tuleb kaasa tõmmata linnad, leidis talgujuht Krista Pedak, kes on oma koduküla talgupäeva esimeste seas registreerinud.



Talgute kirjapanek Teeme Ära kodulehele algas 15. märtsil ja üle Eesti oli eilseks registreeritud ligemale 80 talgud, neist kahed Ida- Virumaal - Adraku külas Avinurme vallas ja Ninasi külas Lohusuu vallas.

Adraku küla talgujuht Krista Pedak tunnistas, et tal ei tulnud mõttessegi talgupäevast kõrvale jääda. Kui mullu arutleti külakogukonna tuleviku üle ja koristati külaplatsi, siis tänavu lammutatakse tantsuplatsi vana põrand ning ehitatakse uus.

Üle kümne aasta tagasi ehitatud laululava ja tantsupõrand vajavad nii ehk naa remonti, aga peale selle on seal kavas avada suvekohvik. Ajutine kohvik läheb käiku juhul, kui Avinurme vallas saab teoks külatuuri projekt, mis tähendab, et kahel juulikuu pühapäeval sõidetakse bussiga läbi kümme küla. Pedak selgitas, et iga küla elanikud tutvustavad kas mõnda põnevat kohta või jagavad külalistega mingeid oskusi.

Rohkem venekeelset reklaami

Mullu tõi talgupäev Ida-Virumaal kõdudest välja 1724 vabatahtlikku ning rohkem kui 40 talgutel said kenama väljanägemise Jõhvi, Kohtla-Nõmme, Kukruse ja Saka mõisapargid, Kauksi ja Narva-Jõesuu rannad, Illuka ja Kiviõli motokrossirajad ning hulk teisi inimestele südamelähedasi objekte.

Pedak märkis, et suurem osa talguid toimus maapiirkonnas ja kui sel aastal soovitakse, et idavirulaste osavõtt suureneks, tuleks rohkem kaasa tõmmata linnu. "Ida-Virumaa linnad pole talguid päriselt omaks võtnud. Kui Tartus oli talgujuhtide kokkusaamine, Ütlesin, et on vaja rohkem venekeelset infot ja reklaami, ning seda mitte kaks nädalat enne 5. maid, vaid juba praegu."

Mai esimene laupäev

"Teeme ära!" talgupäeva eestvedaja, Eestimaa looduse fondi juhatuse liige Tarmo Tüür meenutas, et seekordse talgupäevaga on Eesti väärikalt maailmakaardil, kuivõrd tänavu tolmub Eestist alguse saanud maailmakoristuse aktsioon, mille käigus koristatakse paljudes riikides üle maailma oma kodukohta.

"Eesti võttis säärase prügikoristuse mäletatavasti ette 2008. aastal, millest tänaseks ongi välja arenenud sadu erisuguseid kogukondlikke algatusi hõlmav talgupäev. Nagu paaril viimasel aastal, on ka nüüd vajalike tööde-tegemiste eestvedajaks ja korraldajaks iga kohalik kogukond või ettevõtlik inimene ise," märkis Tüür, lisades, et iga kogukond otsustab ise, mis vajab ühist ärategemist.

Talgulisi kutsutakse Teeme Ära kõdulehele registreeruma 15. aprillist, mil kuu ajaga on juba kirja pandud lai valik talguid. Tänavune talgupäev toimub taas mai esimesel laupäeval ehk 5. mail.

2011. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 969 talgut, millel osales 26 001 inimest - ligi 2 protsenti elanikkonnast.

Eelmisel kevadel toimusid Ida-vlrumaat rohkem kui 40 talgud, teiste seas Jõhvi kontserdimaja juures.