Talgupäev on peetud! 08. mai

Lääne Elu
08.05.2012
Kaire Reiljan

Läänemaa 81 talgupaigas askeldas laupäeval ,,Teeme ära!" talgupäeval paar tuhat talgulist.


"Teeme ära!" koristustalgud tõid laupäeval Läänemaal välja vähemalt 1877 talgulist — just nii palju oli kõdulehe kaudu talgutele registreerunuid.

,,Teeme ära!" maakondlik koordinaator Anu LiiJürman on kindel, et tegelikult oli talgupäeval osalejaid rohkem, kui statistika näitab, sest kõik kindlasti end ei registreerinud.

..Teeme ära!" raames oli Läänemaal registreeritud 81 talgupaika, mida on mullusest rohkem. Viimased talgukohad lisandusid kõdulehele alles talgueelsel päeval.

. .Tänan kõiki talgujuhte, kes oma talgud registreerisid. Siis on need statistikas nähtavad ja on näha, kui palju on vaeva nähtud Läänemaa kaunimaks muutmisel," ütles ta.

Talgupäeva õnnestumise kohta ütles Jürman: ,,Tundub, et kõigil läks hästi, planeeritud tööd said tehtud ja ka selles mahus, mis plaanitud."

Esimest korda talgujuhi rollis olnud maavalitsuse kultuurinõunik Kristi Erkmann üÜes, et tema korraldatud Rohuküla ranna koristamise talgud läksid kenasti. ..Positiivne kogemus oli see igaljuhul," lisas ta.

Erkmanni sõnul tehti töö isegi plaanitust kiiremini.

Kui talguid kirja pannes oli Erkmannil hirm, et ehk ei tulegi kedagi, siis vahetult enne talgupäeva tekkis vastupidine kartus - äkki tuleb liiga palju rahvast ja süüa ei jätku.

Rohukülas koristasid talgulised randa piirkonnas, kust talvel läheb jäätee Vormsi, sest see on muutunud populaarseks suvituspiirkonnaks.

,,Reegel kipub olema, et seal, kus on ilus ja tuulevaikne, tehakse lõkkease, ja seal, kus on lõkkease, loobitakse põõsastesse prahti," rääkis Erkmann.

Rannakoristusel leiti põõsastest kõikvõimalikku prügi alates veneaegsetest konservikarpidest ja veinipudelitest kuni käsutatud mähkmete ja kondoomideni.

Kuigi ametlik talgupäev oli 5. mai, algasid esimesed ettevõtmised juba aprilli lõpus. Kes õigel päeval talgutööd teha ei saanud, neil on võimalus minna näiteks 12. mail Hanila valla Kõera külla kadakaid raiuma, 18. mail Haapsalus Pääsupesa lasteaia õuevahendeid korrastama või 19. mail Lõpre puisniitu hooldama.

Talgupäeva puhul oli Eestis kokku 1220 talgut, millest võttis osa üle 30 000 inimese. Tänavuse talgupäeva aktiivseim maakond oli Harjumaa koos Tallinnaga, kus osales 8032 inimest. Saaremaal osales 3138 inimest, Tartumaal 2546, Pärnumaal 2353, Ida- Virumaal 2219, Läänemaal 1877, Lääne Virumaal 1511, Järvamaal 1469. Raplamaal 1412, Jõgevamaal 1221, Võrumaa 1135, Viljandimaal 1092, Valgamaal 1086, Põlvamaal 832, Hiiumaal 464.

Läänemaa koordinaatori Anu-Lii Jürmaiii sõnul on pärast talgupäeva selline rõõmus väsimus, aga kindlasti tahtmine järgmisel aastal jälle osaleda. ,,Palju on asju. mida on vaja igal aastal teha. miks siis mitte neid asju koos teha," ütles ta.

Noppeid talgupäevalt Läänemaa, Nõva

Liiva alt kaevati välja kast reklaambrošüüre. Talgujuht arvas, et laisa postiljoni töö. Läänemaa, Rälby

Operatiivselt leiti pukktuulikule uus saba. Läänemaa, Hosby

Talgulised kraapisid päikese välja! Läänemaa, Palivere

Mees leidis õnne. Kaua otsitud Sliprits leidis talgutelt uue õnneliku omaniku.

Läänemaa, Uuemõisa

Talgulistel tegi tuju heaks kohaliku lehe fotograaf. www.teemeara.ee

Uuemõisas koristasid talgulised kergliiklusteed ja selle ümbrust.