Talguliste head mõtted ja teod pöörasid ilma imeliseks 08. mai

Meie Maa
08.05.2012
Vilma Rauniste

Viies “Teeme ära!” talgupäev on seljataga ja muljed suurepärased. Laupäevahommikune pilk õue eriti head ei lubanud, mistõttu tuli soojalt riietuda. Aga üsna pea pilved hajusid ja tuulgi vaibus, ilm oli talgutöödeks imeline ja meil talgute külastamiseks samuti.


Enne kui tegusatest talgutest pajatama hakata, tuleb tutvustada meid endid. Sest ka kajastustalgud olid sel aastal erilised. Nimelt üsna varakult registreerus kajastustalguliseks kaks noort naist – Ursula ja Liis – ning talgueelsel päeval sai talguline ka Veljost. Nii suundus neljaliikmeline tiim kahte eri suunda: Veljo Lääne-Saaremaa talgutele ja kolm naist vastassuunas.

Aga enne veel teeks väheke juttu nendest kahest vahvast ja lahedast noorest naisest, Liis Habichtist ja Ursula Pajulast, kes oma talgutööd – kajastamist ja pildistamist – väga tõsiselt võtsid ja suure osa enda kanda said.
Mõlema naise juured on Saaremaal ja eelmistel “Teeme ära!” talgutel on nad osa võtnud koristustalgutest Kärlal ja Pühas.

Liis on pärit Pihtla kandist, kuid töötab pealinnas laevanduse alal. “Kuigi töötan Tallinnas, olen kõik suved, nii palju kui mäletan, olnud Saaremaal ning südames pean ennast saarlaseks ja ühtekuuluvaks Saaremaaga. Mu salaunistus on aga alati olnud kirjutamine, rõõmustan väga selle üle, et nüüd saan seda ise ka kogeda. Esimesel päeval, kui märkasin kajastustalguid, ei saanud kohe registreeruda ja mõtlesin südamevärinaga, et äkki on need kohad juba täis. Aga õnneks olid vabad,” ütles diktofoniga agaralt tööd teinud Liis. Tahaks siinjuures lisada, et Liis on Saaremaa eluga väga kursis, sest tal on iga päev laual Meie Maa.

“Mina tulin Kuressaarde tagasi 13 aastat tagasi. Mu ema on siit pärit, olen käinud siin koolis, läinud mandrile edasi õppima ja jäin aastateks sinna. Töötan nüüd Kuressaares logistikuna, väga huvitaval alal,” rääkis fotograafina talgulise rolli täitnud Ursula. “See oli mu elu üks paremaid otsuseid, et Saaremaale tagasi tulin.”

Kolmeliikmeline ekipaaž alustas Kaarma vallast Muratsi sadamatalgute külastamisega, edasi liikusime Saklasse (Valjala vald), Laimjalga, Pöidele, Muhusse, Orissaarde, Leisi ja lõpetasime jällegi Kaarma vallas. Jõudime külastada 15 talgut, mida kajastame lehes homme-ülehomme.