Talgulised teevad prahist puhtaks Valga linna metsaalused ja korrastavad surnuaedugi 29. märts

Valgamaalane
29.03.2012
Marge Väikenurm

Aprilli lõpus korraldab Valga linn metsakoristuspäeva, kuhu oodatud kõik vabatahtlikud.Seekord on linn liitunud «Teeme ära» kampaaniaga, aga Valgas toimub talgupäev 5. mai asemel 28. aprillil.
Prahist saavad puhtaks mitmete teede ääred ning kraavid ja koristatakse ka metsa alla kogunenud prügi.




«Igal on võrreldes mõne teisega linnaga rohkem metsa, seega tuleb seda hoida,» põhjendas linnavalitsuse metsnik Rando Roosik talgupäeva vajalikkust.

Kõige rohkem prügi viiakse väikeloomade käimistu lähedale, mis on eraldatud kõht. Sama mure on Tambre piirkonnaga. «Eelmisel nädalal käisin seal ja lihtsalt oli tugitool keset metsa visatud,» ütles Roosik. «Autokumme viiakse metsa alla. Olen paberipahna, klaasiküde ja isegi tolmuimejat näinud.»

Seekordsel koristuspäeval on plaanis korda teha ka käimistud ja mälestusmärgid. Näiteks korrastatakse Metsa tänava ja Toogipalu kalmistut. «Tahame sellega päeva huvitavamaks muuta,» sõnas Roosik.

«See on väga hea mõte hauasambad korda teha, sest kalmistuvahid seda ei jõua. Väga ilus on siis ja see tulemus jääb tükiks ajaks,» kütis mõtet muinsuskaitseameti 'Valgamaa vaneminspektor Mari-Iiis Paris.

Talgupäev algab kell 10 hommikul J. Kuperjanovi tänava 101a esises pargis. Kohaletulnud jagatakse gruppidesse. Seejärel otsustatakse, kuhu iga grupp koristama läheb. Talgupäev lõpeb kell 13. «Pärast talgupäeva on plaanis kehakinnitus: pakutakse suppi, võileibu, maiustusi ja morssi,» ütles Roosik.

Kui palju jõuab ära teha, oleneb sellest, palju vabatahtlikke köhale tuleb. Kes soovib käe külge panna, võib ühendust võtta Rando Roosikuga.

Vabatahtlikud hakkavad aprilli lõpus metsaaluseid sinna visatud prügist koristama.