Talgulised teevad enamjaolt heakorratöid 05. mai

Järva Teataja
05.05.2012
Birgit Itse

Täna on Järvamaal ligi 50 «Teeme ära!» talgut, kuhu oli eile pärastlõunaks end kirja pannud 523 inimest. Vabu kohti on veel umbes 1100 talgulisele.


Talgute Järvamaa koordinaator Argo Loo ütles, et sageli jätavadki inimesed kirjapaneku viimasele hetkele. «Paljud registreeruvad ka talgupäeva hommikul talgujuhi juures,» märkis ta.

Neil, kes alles täna hommikul tunnevad, et soovivad panustada, soovitas Loo valida omale sobiv talgupaik veebilehelt teemeara.ee.

Seal on kirjas ka tööd, mis vahendid kaasa võtta, talgulistele pakutav meelehea ja talgujuhi kontaktid, mis võimaldavad üle täpsustada näiteks seda, kui palju töökäsi täpselt juurde tarvis on. Loo andmetel on maailmakoristuse kestel enim talguid Türi vallas, koos juba tehtuga üheksa. Koerus on kirja pandud kaheksa, Järva-Jaanis seitse ja Imaveres kuus talgukohta.

Üldjuhul on tegemist heakorratalgutega, kuid ühistegevusega on kavas rajada ka lastele sfcafepark, panna lasteaeda üles mängumaja, koristada pastoraadi pööningut ja teatada lahtistest kaevuluukidest.

Võrreldes «Teeme ära!» esimese, 2008. aastaga on Argo Loo hinnangul palju muutunud. «Inimeste suhtumine on teine. Juurde on tulnud jäätmejaamu ja konteinereid, kuhu oma prügi tasuta ära anda,» täpsustas ta.

Samas näeb Loo võimalusi teadlikkust suurendada. «Suuremates asulates võiks olla teabetahvlid, kuhu on koondatud ainult roheline info. Paljud ei tea, et penoplasti, porolooni ja vanapaberit saab täiesti tasuta ära anda,» lausus ta.

Loo lisas, et tema osalusel esimesel aastal koristatud kolmest köhast kaks on seni puhtad.

Omapoolset tuge pakuvad tänavu ühistööde-tegemiste õnnestumisse ettevõtted ja organisatsioonid üle Eesti, töötutel on võimalik käsutada töötukassa sõidutoetust.

Edelaraudtee sõidutab talgutöövahendi või -töökinnastega reisijaid talgutele poole odavamalt, püsireisijalepingu sõlminutel on talgutele sõit tasuta.