Talgud ühendavad ja raputavad ükskõiksuse 24. aprill

Pärnu Postimees
24.04.2012
Tarmo Tüür

Laupäeval, 5. mail saabub juba viies järjestikune "Teeme ära" talgukevad. ,,Teeme ärast" on saanud omaette fenomen nii Eestis kui kaugemalgi. Nõnda suur hulk häid inimesi korraga ühise asja eest väljas - see tähendab suurt jõudu. Talgupäev pälvib tähelepanu, tõmbab kaasa ja selle käigus saab palju olulist tehtud. Aga mitte ainult, "Teeme ära" fenomeni taga peitub midagi veel suuremat.


Muudame suhtumist

Prügi koristusaktsiooniga 2008. aastal Eestist veerema lükatud "Teeme ära" on revolutsiooniline sellega leviva mõtteviisi tõttu. See on oskus ja võime margata enda ümber muutmist vajavat, julgus öelda see välja ja võtta initsiatiiv. Eks me kõik näeme iga päev, et park on räämas või seltsimaja puukuur lääbakil, laste mänguväljak ligadi-logadi, naabertänava Helju ei jaksa enam puid lõhkuda, külaselts vajaks uut hoogu ja värsket ideed, ja nii edasi.

"Lihtne on olla ebanormaalne," ütlesid sõnad laulust, mis peegeldas meie ühiskondlik-poliitilist argielu. Lihtne on ligadi-logadi-mentaliteediga harjuda, ümbritsevale minnalaskmismeeleolule immuunseks muutuda ja hakata ükskõiksust justkui märkamatult enesestmõistetavaks pidama. Raskem on sellele vastu seista, midagi ette võtta.

Teeme ära või ärme teeme - see on südame küsimus. Aktiivne eluhoiak, mida «Teeme ära" ettevõtmised levitanud, ei tähendagi muud kui endale ja teistele tunnistamist, et need asjad ei ole enesestmõistetavad. Vastupidi, enamik meie ümber toimuvast on selline, mida saame ise muuta. See ongi mõtteviis, et teeme ära! Ja teeme koos. Ühiselt jagub rohkem jõudu ja energiat ning koostegemine on lahedam. Kindla teemata


Kaks eelnenud aastat tõestasid, et meie ühiskond oli selliseks talgupäevaks küps. Tuhatkond aktiivset eestimaalast võttis vastutuse talgujuhina ning kümned tuhanded vabatahtlikud tulid nendega kaasa ja tegid ära! Muutsid enda ümber elukeskkonna paremaks, kaunimaks, lootusrikkamaks. Korrastasid pargi, kõpitsesid ja värvisid seltsimaja puukuuri, värskendasid laste mänguväljaku, aitasid Heljul talvepuud teha, leidsid mõttetalguil uusi ideid, mida külaseltsiga suvel ühiselt ette võtta. Ja mitte ainult.


,,Teeme ara" talgupäev on küll alles kui poisike, viis sünnipäevaküünalt tordil, kuid mõnus on mõtelda, mis ootab ees ... Tule talgutele, leiad elu!

Tarmo Tüür