Talgud toovad kokku inimesed 05. mai

Koit
05.05.2012

Talgupäev pälvib tähelepanu, sest selle käigus saab palju olulist ära tehtud. Nii meil kui mitmel pool maailmas, sest suur hulk inimesi on samal ajal üheaegselt korrastustöödel. Ei saa salata, et iga päev näeme mõnd unustusse jäänud kohta, maanteede ääres suuri räämas majandushooneid, korrastamist vajavat mänguväljakut või seltsimaja. Sedagi, et naabritaat ei jaksa ise puid riita laduda, rääkimata nende lõhkumisest.


«Teeme äral!» osalejad ei suuda harjuda niiöelda ripakile jäänud hoonete, metsa äärde veetud prügikottide või oma külaplatsil valitseva korratusega. Köit on seda meelt, et ühiselt on ikka lõbusam ja toekam. Ka koristus- või parandustöödel.

Iga inimene peaks natuke ka peeglisse vaatama ning mõtlema - kas just mina pole see, kes ongi hoolimatult käitunud, näiteks kas või autoaknast banaanikoort välja lennutanud ning mõelnud, et küll mõni linnuke sellest kõhutäidet saab.

Talgutele registreerunuid on tänavu vähem kui eelmistel aastatel. See on ka loomulik, et nii mõnigi suur algatus hakkab aegamisi hääbuma. Samas usub Köit, et traditsioon kestab, sest «Teeme ära!» kohta infot otsides leiab kohti, kus talguid juba peetud, ning kohti, kus need veel tulemas.' Näiteks Ahjal tehti talgutega algust juba aprilli keskel, mil koristati nii mõisaparki kui haljasalasid. Sarnaseid näiteid on lähemalt ja kaugemalt. Kindlasti toimuvad paljudes kohtades ka niinimetatud oma pere või leibkonna või siis väiksema kogukonna registreerimata talgud. Neil tegevustel on ikkagi ühine eesmärk midagi suuremat ära teha.

Koristustalgute «Teeme ära!» nü-öelda tõrvaks meepotis võib olla tõsiasi, et rämps küll kogutakse kokku, kuid see jääbki aastateks hunnikusse vedelema. Näiteid on kahjuks piisavalt. Köit loodab siiski, et tänavu on nii talgulised kui korraldajad mõelnud kõigele, ka prügi äraviimise korraldamisele.

Leidub kohti, kus talgud juba peetud, kuid ka tulemas.