Talgud maailmakaardile 15. märts

Meie Maa
15.03,2012
Reet Viira

2011. aastal me tegime ära… Saaremaal toimus 95 talgut. Täna, neljapäeval, 15. märtsil kell 12 kuulutatakse Tallinnas, Hobuveskis, 2012 aasta „Teeme Ära“ avatuks.

“Märtsis algab mai…Viies Teeme Ära talgukevad koputab uksele. Tänavune leiab aset maikuu esimesel laupäeval, 5. mail. Ka sel aastal saab iga kogukond ise otsustada, mis vajab ühist ärategemist. Ja taas podisevad supipajad, taustaks mõnus talgumeeleolu. Vabatahtlik tegevus ajab visalt oma võrseid kõikjal üle Eesti,“ ütles talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür.

Tänasest algab talgute registreerimine

Kuna talgute registreerimine algab juba 15. märtsist, on just praegu paras aeg mõelda, mis minu kodukandis võiks tänavusel talgupäeval ühiselt ära tehtud saada. Oodatud on nii värsked talguideed kui pikema talgutraditsiooniga külad ja ühingud, samuti linnaseltsid, et olla eeskujuks ja innustajaks teistele.

Talguliste kirjapanek algab aga aprilli keskpaigas. Kellel aga plaan juba varakult tehtud ja lemmiktalgud leitud, ei ole mõistagi keelatud end ka varem kirja panna. Talgutega tutvuda ning talguid ja talgulisi registreerida saab „Teeme Ära“ kodulehel.

Kolm talgut juba kirjas

Saaremaal on kirja pandud juba kolm talgut, nendest kaks külatalgud ning üks looduskaitsetalgud. Kõige esimesed talgud Saare maakonnas tulid kirja Kärla vallast Käesla külast, kus toimuvad Liikumise Kodukant projekti “Avatud Külaväravad” suurürituse ettevalmistustööd külaväljakul.

Lümanda valla Karala külas on talgute eesmärgiks Karala külamaja ümbruse heakorrastamine ja Roopa ranna-ala puhastamine. Kuressaare linnas saavad talgute korras nahkhiired oma kodu, kus Kuressaare lossiparki paigaldavad õpilased 15 nahkhiirte varjekasti.

Talgulood kirja

2011. aastal toimus ERMiga koostöös talgulugude kogumine. Tänaseks on laekunud üle 100 omanäolise talguloo, millele oodatakse lisa. Talgulugu võib olla aastate-tagune või värske. Korraldajate soov on kokku saada kogu Eestit katva talgulugude valik, mis seob erinevaid aastakümneid, piirkondi ja põlvkondi.

Tarmo Tüür:“ Muudame üheskoos selle aasta talgupäeva tõeliseks külatalgute päevaks, et iga küla leiaks oma väärika koha Eestimaa talgukaardil!“ Seekordse talgupäevaga saavad ka meie talgud maailmakaardile, sest Eestist alguse saanud aktsioon toimub sel aastal paljudes riikides. Jõudu ja jaksu!

Talgupäev toimub kodanikualgatuse korras, korraldajaiks Eesti Külaliikumine Kodukant, Eestimaa Looduse Fond, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud ja Vabaühenduste Liit EMSL.
Reet Viira, maakonna koordinaator