Talgud läksid oodatust uhkemaltki 08. mai

Raplamaa Sõnumid
08.05.2012
Vivika Veski

Uhkelt ja vägevalt! Nõnda läksid üle-eestilised talgud "Teeme Ära" Raplamaa koordinaator Mikk Merekivi sõnul, sest osalejaid kogunes oodatust palju rohkem.


Järvakandi Avatud Noortekeskuse seiklusraja ehitustalgutest, mida juhtis Mikk Merekivi ise, võttis registreeritud 6-7 inimese asemel osa ligi 20. Mikk Merekivi sõnul tegid nad seiklusraja] eeltööd, korrastasid kohta, kuhu rada rajada, paigaldati ka esimesed atraktsioonid.

Mikk Merekivi juhtimisel peeti talguid juba 1. mail, mil tehti korda mänguväljak.

Valtu küla rahvas korrastas laupäeval öökulli paisjärve ümbrust, mis on suvel Rapla vallas üks meelissupluspaiku. Samuti hooldati kaks aastai tagasi LEADERi rahaga Väitusse ehitatud laululava ja tantsuplatsi. Osalejaid oli 50 ringis, neist täiskasvanuid 44-45. Kuid ka kümneaastased lapsed töötasid mehe eest, iseloomustas talgujulit ja Valtu külavanem Andres Tozen. Üldse elab Valtu külas 250 inimese ringis, nõnda kogunes talgulisi Tozeni hinnangul päris palju. Samuti oli rahvast rohkem kui paaril eelmisel aastal, mil talgulisi kogunes 30 ringis.

Tozen rääkis, et nad on korrastustalguid teinud alates esimestest üleriigilistest talgutest, aga omal algatusel ka juba varem. Samuti jätkavad nad suvel, mil plaanitakse iga kuu korra üheskoos küla korrastada.

Tozen tõdes, et talgutele kogunevad enamasti küll ühed ja samad inimesed, kuid samas on teised inimesed samuti oma majade ümbrust korrastanud, mis samuti parandab küla ilmet.

Kõik plaanitud tööd said talgupäeval tehtud, nii paisjärve kui ka laululava ümbruses. Ara tuleb vedada veel kokkukorjatud oksi.

Töö kestis kella Ust poole neljani, siis söödi talgusuppi. Supisöömine on saanud Valtu küla ühistel kõristuspäevadel juba tavaks. Eelmisel aastal peeti maha ka simman, tänavu oli ilm selleks liiga vilu.

Kohila valla käsitööhuvilisi ühendav MTÜ Kovanäpsel korrastas tulevast käsitöoraaja Kohilas. ,,Seüe aasta algusest avanes meile võimalus saada Kohila vallalt käsutamiseks armas majake alevi südames, millest soovime luua lähiajal armsa käsitöölaste pesa. Seega on korrastustalgutega samal ajal plaanis läbi viia ka mõttetalgud," kirjeldasid Kovanäpseli liikmed ise oma plaane.

Talgupäeval sai esimesest Eesti ajast pärit luitunud näoga pesuköök särava rootsipunase kuue. Kui nurgaliistud ka veel valgeks värvida, tuleb eriti uhke, leidis talgujuht Esne Ernits.

Maja puhastati vanast värvist ja värviti üle. Sees võeti seintelt vana tapeet, põrandatelt põrandakatted, avati üks kinnilöödud aken.

Üllatusena avastati põranda seest seif, mis oli sinna valatud arvatavasti 90. aastail. ,,Päev oli äge ja meeleolu lahe. Maja läks väljast aina ilusamaks ja seest aina kõledamaks." muheles Esne Ernits.

Plaani pandud mõttetalgud käisid käsikäes muu tööga. Ühiselt arutati näiteks, kuhu teha aken.

Kokku peeti talguid Raplamaal praegustel andmetel 78 köhas. Eelmisel aastai oli paiku 44. Mikk Merekivi hinnangul kogunes talgulisi üldse umbes kolmandiku võrra registreeritust rohkem, täpsemat statistikat veel kogutakse. Veel esmaspäeval helistati talle mitmest köhast ja öeldi, et peeti talguid, aga kirjas pole.

Probleeme maakonna koordinaatori sõnul peaaegu ette ei tulnudki. Vaid paarist köhast helistati ja küsiti, mis saab kogutud prügist Sellisel juhul tuli koordinaatoril selgitada, et tänavu nagu ka mõnel varasemal aastal, prügi ühist äraviimist ei korraldata. Põhjus on muuhulgas selles, et tegu polnud üksnes koristustalgutega, vaid rnõnes paigas näiteks hoopis ehitati või tehti hooldustöid.

Heakorratalgud Rapla kiriku ümbruses - Riigikogu liige Aare Heinvee on roninud puu otsa, et saagida ara mõned liigsed oksad.