Talgud koondavad taas muutuste ihkajaid 20. märts

Valgamaalane
20.03.2012
Marge Väikenurm

Mais toimuvad üle Eesti taas «Teeme ära» talgupäevad, kuhu oli eilse seisuga Valgamaalt end kirja pannud viis talgukohta.

Näiteks korrastatakse Otepää vallas Kappermäe seltsi külakeskust ja selle ümbrust, tehakse korda Tõrvas Riiska järve ümbrus ja koristatakse Valga linna. Eile pärastlõunal oli üle Eesti kirjas 77 talgut.




Kõik inimesed ja organisatsioonid üle Eesti saavad märkida «Teeme ära» kõdulehele oma plaanitavaid talguid, samuti jagada talgulugusid.

Talgupäeva peetakse mai esimesel laupäeval, 5. mail ja iga kogukond saab ise otsustada, mis vajab ühist ärategemist.

Peale selle on väljas CD-plaat, millele kogutud talgulood. Kogumikul on 16 talgujuttu, mille luges plaadile näitleja Piret Simson. Plaadil on valik lugusid kaugemast minevikust ja nõukogude perioodist ning ka viimaste aastate «Teeme ära» talgutelt. Plaadilt leiab ka viis muusikapala. Stardipakett juhtidele

Tänavu jagatakse talgujuhtidele veel stardipakett, mis aitab kaasa tegusa talgupäeva korraldamisele. Paketis on esmaabitarbed, töökinnaste varu, kriisijuhend, Talguhundi rinnamärk talgujuhile, samuti talgulugude CD-plaat ja ajaleht Talguline, milles nii nõuandeid kui meelelahutust.

«Koos võib ka sukka kududa ja suppi keeta.» Eesti külaliikumise Kodukant külakultuuri valdkonna juhi Külli Vollmeri sõnul oli eile pakitud 1300 kärpi. «Neid on varuga tehtud, aga me ei hakka mingeid numbreid pakkuma, kui palju sel aastal talguid tuleb,» sõnas ta.

Völlmer julgustas inimesi talguid «Teeme ära» kõdulehele kirja panema. «Kui kõdus tehakse sugulastega suuremaid töid, võib needki kõdulehele üles panna,» soovitas ta. «Inimesed tundsid eelmisel aastal selle vastu väga huvi. Tõesti ei pea minema ühiskondlikusse kohta. Oluline on, et inimene teeb midagi ilusamaks ja korda.»

«Teeme ära» falgamaa koordinaator Aili Keldo usub, et muidu tagasihoidlikumad valgamaalased võtavad talgupäeva tänavu varasemast rohkem omaks.

Tegevus enda valida

«Arvan, et inimeste teadvusesse jõuab, et tahaks olla osa sellest suurest aktsioonist, eriti kuna on enda valida, mida teha. Koos võib ka sukka kududa ja suppi keeta.»

Mullu võtsid aktsioonist kõige aktiivsemalt osa Saare- ja Läänemaa inimesed. «Saaremaal oli väga vilgas talgute ülespanek ja kõik vallad tulid kaasa ning oli ilmselt oma saare tunne,» ütles Vollmer.

«Teeme ära» näitab Keldo hinnangul, et millegi tegemine ei sõltu rahast. «Igale asjale ei pea suuri rahasummasid küsima. See kõik toimub ju vabatahtlikkuse alusel. Tuleb lihtsalt midagi koos ette võtta.»

Läinud aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 969 talgut, millel osales 26 001 inimest.

«Teeme ära» talgupäevast võtavad osa inimesed, kes soovivad midagi enda ümber paremaks muuta.