Talgud jõuavad maailmakaardile 28. märts

Saarte Hääl
28.03.2012

Tänaseks on "Teeme ära" talgupäeva algatus jõudnud paljudesse riikidesse üle maailma. 

Maailmakoristus World Cleanup 2012 algas täna ja kestab 25. septembrini. Eesti 5. mai talgupäev on üks osa üleilmsest koristusest. Nii näiteks on Saare maakonna Pihtla valla Suure-Rootsi küla talgud nähtavad ka maailmakaardil.




"Tegelikult on iga linn, küla, asula, käimistu, loodushoiuala, kus toimuvad talgud, maailmakaardil," rääkis Saare maakonna talgukoordinaator Reet Viira (fotol). Tema sõnul näitas 2008. aasta esimene talgupäev tervele ilmale, et üks päev muudab maailma. Praeguseks on 85 riiki maailma eri paigus otsustanud korraldada oma koristuspäeva.

"Meie peale vaadatakse tunnustavalt - väike Eesti on suunanäitaja. Talgupäev on Eesti Nokia," selgitas Reet Viira, lisades, et senised talgupäevad on näidanud, et ettevalmistustega varakult alustades saab talgupäeval ka suuremaid tegusid ära teha. "Praegu on paras aeg mõelda, mis minu kodukandis võiks tänavusel talgupäeval ühiselt ära tehtud saada. Oodatud on nii värsked talguideed kui ka pikema traditsiooniga talgud," kutsus Viira kõiki osalema.

Reet Viira kinnitas, et Saare maakonna inimesed on aktiivsed. "Ei ole paika, kus talguid ei tehtaks," märkis ta, lisades, et talgutraditsiooni on elus hoitud pea kõigis külades.

Talguliste kirjapanek algab aprilli keskpaigas. Kellel aga plaanid juba varakult tehtud ja lemmiktalgupaik leitud, ei ole mõistagi keelatud end ka varem kirja panna. Juba praegu on osa talgulisi neile meelepärased talgud leidnud. Tänaseks on kirja pandud 24 talgut. Enamasti tehakse küla- ja heakorratalguid, ent on ka looduskaitse- ja mõttetalguid.

Talgutega tutvuda ning talguid ja talgulisi registreerida saab kodulehel www.teemeara.ee .

Koostöös Eesti Rahva Muuseumiga algab ka talgulugude kogumine. Uue suure muudatusena on tulnud talgujuhtide stardipakett, mis aitab kaasa tegusa talgupäeva korraldamisele. Sealt leiab talgujuht esmaabitarbeid, töökinnaste varu, kriisijuhendi ja kuulutusi. Samuti saab iga talgujuht talgujuhi rinnamärgi. Lisaks veel ajalehe Talguline avanumbri ja verivärske CD talgulugudega. Stardipakett on tänu ja tunnustusavaldus talgujuhtidele tehtava vabatahtliku töö eest.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa looduse fond, Eesti külaliikumine Kodukant, Eesti muinsuskaitse ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, vabaühenduste liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels jt.