Riigikogulane Tõnis Kõiv ärgitas kolleege Eesti eeskuju järgima 03. aprill

Järva Teataja
03.04.2012
Tiit Reinberg
Link: www.jt.ee/796332/riigikogulane-tonis-koiv-argitas-kolleege-eesti-eeskuju-jargima/

Parlamentidevahelise Liidu (IPU) Eesti delegatsiooni juht Tõnis Kõiv esines eile IPU assambleel Ugandas Kampalas sõnavõtuga, kus tutvustas Eestis 2008. aastal kodanikualgatuse korras tehtud koristuskampaaniat «Teeme ära!».


Kõiv märkis, et kampaaniast võttis osa ligi kolm protsenti kogu Eesti elanikkonnast, selles lõid kaasa nii parlamendi kui ka valitsuse liikmed, aga ka Vabariigi President.
Kõivu selgitusel oleks vastutavatel ametkondadel võtnud sellise ürituse korraldamine aega aastaid, rääkimata rahast, mida tulnuks kulutada.


Kõivu meelest panevad niisugused kampaaniad inimesi, eriti noori suhtuma elukeskkonda vastutustundlikumalt. «Meie, eestlased, oleksime õnnelikud, kui meie eeskuju leviks üle maailma, sest toimetulek jäätmeprobleemiga on üks tõsisemaid keskkonna proovikive kõikjal. Mul on heameel teatada, et nädalapäevad tagasi, 24. märtsil algas meie initsiatiivi rahvusvaheline versioon «World Cleanup 2012», mis kestab 25. septembrini ja milles osalemisest on teada andnud 91 riiki,» ütles ta.


Kõiv kutsus assambleel osalevaid maailma parlamentide liikmeid üles õhutama oma riike koristuskampaaniast osa võtma ja seda infot Facebook’i kaudu levitama. «Vaatamata meie poliitilistele, kultuurilistele, religioossetele ja teistele erinevustele, on see meie ühine mure. Loodusel ei ole piire – kõik piirid on inimeste endi loodud. Loodan, et kampaania õpetab meile, et jagame oma planeedi ühtset ökosüsteemi ja oleme selle ees vastutavad,» rõhutas Kõiv.


Parlamentidevahelise Liidu Eesti delegatsioon viibib Uganda pealinnas Kampalas IPU 126. assambleel kuni 6. aprillini. Riigikogu delegatsiooni kuuluvad peale Kõivu veel Erki Nool, Marika Tuus-Laul ja Jaan Õunapuu.