Nad tegid ära: parim lõimumine on ühised talgud 07. mai

Õhtuleht
07.05.2012
Juhan Haravee

Laupäeval üle-eestilisel talgupäeval oli Saku vallas Metsanurme küla jõe-äärse terviseraja koristamisele kohalikele appi sõitnud 37 MTÜ Kodanikukoolitus projektis "Leitud maa" osalejat. Kolmekeelset talguliste vadinat ja tehnika undamist jagus pikaks päevaks – ilmaga oli vedanud, tegijatest rääkimata.


"Talgud ehk vene keeles "toloka", see ongi selline ettevõtmine, kui inimesed tulevad kokku, et teha midagi kasulikku koos ära, kuna nii on kergem," räägib Irina Oleinitš (41) lõimumisprojekti "Leitud Maa" üks eestvedajaist Metsanurmel." "Leitud maa" projekti eesmärk on ühendada erinevatest rahvustest inimesi, kes elavad Eestis. Täna on siin ametis põhiliselt venekeelsed eestimaalased ja olenemata sellest, kas neil on Eesti, Vene, Ukraina või Valgevene kodakondsus või pole see kuuluvus üldse määratletud. Lisaks on meie hulgas ka esindajad Inglismaalt ja Poolast."
Enamik talgulisi, kes valdavalt elavad Harjumaal, on kaasa võtnud lähedased, elukaaslased ja lapsed, kellele kõigile leidub terviseraja korrastamisel rakendust. Sama projekti raames on Oleinitši sõnul talgupäeval tööl ka neli gruppi Ida-Virumaal, üks 50liikmeline seltskond Sillamäel ja kolm gruppi Narvas ning Narva-Jõesuus. Nendega peavad Metsanurmel rügajad telefonitsi sidet – viimastel andmetel segavat Narva-Jõesuus värvimistöid vihm.

"Mul on väga hea meel, et tänavu on talgutest osa võtmas just palju venekeelseid inimesi, kes on väga huvitatud Eesti kombestikus kaasa löömisest ja oma panuse andmisest talgute õnnestumisse," rõõmustab Irina, kes on kaasa löönud kõigil "Teeme ära!" talgutel.
Maria tuli kolme pojaga
Irina Mešalnikova (38) on projektis osalevas MTÜ "Õitsev lava", mis pakub Lasnamäe lastele loomingulist tegevuse ja arengu võimalusi. "Otsustasime täna lastega joonistamise, kleepimise, voolimise asemel tulla loodusesse ja teha üks heategu," räägib Irina. "Siin tõesti kõik olemas, mida hingel vaja ja see on saadaval ju päris tasuta. Meil on tõesti hea meel, et saame osaleda seal, kus äratatakse ellu iidseid eestlaste kombeid. Vaatamata kõikvõimalikele poliitilistele tõmbetuultele ja eksitamistele, kust poolt tahes, kavatseme meiegi anda oma panuse oma kodumaa kaunimaks muutmiseks."
Moskvast pärit Maria Bratus (34) tuli Metsanurmele kogu perega, kolm poega üheksast nelja-aastaseni kõige eest. Maria otsis rahulikumat keskkonda, kus saaks lapsed üles kasvatada, ning kuna mees leidis mingil hetkel üles ka oma siinsed juured, otsustatigi viie aasta eest Eesti kasuks. Siiani pole Maria sõnul seda sammu tulnud kahetseda. Eestlaste elus ja loomuses on palju sellist, mis Maria peret võlub ja millest tasub eeskuju võtta. "Mulle meeldib Eestis väga," tõdeb Maria. "Selline ühistegutsemine, mida vene keeles kutsutakse iidse sõnaga "toloka", oli tuntud ka vanal Novgorodi- ja Pihkvamaal, mis on Eesti vahetus naabruses."
"Mulle on jäänud eestlasest mulje kui inimesest, kes mõtleb oma koduaiast kaugemale ning soovib sealgi elu kaunimaks teha," kiidab Maria siinset rahvast. Erinevate rahvuste esindajate kokkutoomine ühise eesmärgi hüvanguks on parim moodus takistava rämpsu kõrvaldamisel integratsiooni teelt, arvab Maria. See ongi nagu talgutöö!
"Siin on üsna ohtlik"
David Revell (34) on pärit Kagu-Inglismaalt Londoni lähedalt, kuid elab juba peaaegu neli aastat Eestis ja on abielus projektijuht Liisiga. Oma eesti keele üle David veel eriti uhke ei ole, kuid saab juba nii mõnestki asjast aru. "Ma ei tea, mida ma täna siin tegema hakkan," väljendab David nõutust ja põrnitseb altkulmu ümberringi mürisevat masinaparki. "Ma pole sellise töötegemisega varem kokku puutunud, igatahes on selge, et siin on üsna ohtlik ja peab olema ettevaatlik." Inglane tõmbab kätte valged kindad ja liigub tundmatusele vastu. Valged kindad anti aga kõigile talgulistele, kes neid soovisid, ning mingeid vihjeid aristokraatlikule töötegemisteesklusele sellest otsida ei tasu.
"Ma olen väga õnnelik, et sain sel korral tulla otse Eestimaa loodusesse," õhkab Eestit juba neljandat korda külastav poolatar Marzena Dabrowska (38, pildil). "Ma kasvasin üles Poolas, kuid nüüd elan juba aastaid Inglismaal Canterburys, samas linnas, kus kuulus peapiiskopki."

Marzenale meeldib talgute mõte väga, eriti see, et kutsutakse kaasa ka venekeelseid inimesi ja nad töötavad koos eestlastega. Oma vanematelt on Marzena kuulnud, et ka Poolas oli omal ajal midagi talgute sarnast täiesti olemas. Kuid kas oli tegu "kommunistliku töö" sundvormiga või hoopis vanema nähtusega, see Marzenale ei meenu.