Maakonnas on registreeritud juba üle kolmekümne talgu 14. aprill

Vooremaa
14.04.2012
Jaan Lukas

Tänavune Teeme Ära, mis saab teoks 5. mail, tõotab Jõgevamaal tulla osalejate- ja teguderohke. Traditsiooniks kujunenud sündmusele on maakonnas praeguseks registreerunud juba üle kolmekümne talguseltskonna.


Teeme Ära talgupäeva Jõgevamaa koordinaatori Pille Tuti sõnul korrastatakse ja kaunistatakse rohkesti loodus- ja kultuuriobjekte, parke ja haljasalasid, metsaääri ja teeservi, külaväljakuid, rahvamaju, mälestusmärke ning nende ümbrusi. Nende paikade "ehtesse panekul" töötavad erinevas vanuses inimesed — talgud on ka hea võimalus põlvkondi siduda.

"Me soovime kodukandi prügist võimalikult puhtaks teha. Anname kena väljanägemise Pübe maantee ääres paiknevale parklale, likvideerime Karde-Tooma teel asuva omavoliliselt rajatud prügimäe, kuhu on vanu telereidid toodud," rääkis Jõgeva vallas asuva Kärde küla taigujuht Marve Mülend. "Üks peamine hoolitseja, et meie talgupäev korda läheks, on külavanem Taavi Tönts. Mitmesuguse tehnikaga lubas aidata ettevõtja Voldemar Ilves Tooma külast. Ja mine tea, ehk leiavad talgutel rakendust ka tema hobused. Tegelikult kujunevadM Kärde ja Tooma talgud naaberkülade ühisettevõtmiseks," lisas ta. Lisanduvad ka mõttetalgud

Põltsamaa valla Umbusi külas antakse ilusam väljanägemine lugemistoale, mida külarahvas omaalgatuslikult üleval peab ja korras hoiab. "Möödunud aastal korraldati meil talgud esimest korda ja osalejaid oli rohkesti. Piisavalt töötegijaid on oodata ka tänavu. Korraldame ka mõttetalgud, kus arutame Umbusi ja Kablaküla hetkeseisu ja edasist arengut," ütles taigujuht Kaide Tammel.

"Umbusi on tänaseks Jõgevamaal ainus paik, kus korraldatakse ka mõttetalgud. Kindlasti hakatakse ühiselt mõtteid mõlgutama mujalgi. Piirkonnaga seotud olulisi ja huvitavaid teemasid peaks ju jätkuma," lausus Pille Tutt.

"Luual on suuremaks talgutööks juba varem lõigatud okste koristamine 8,5 hektari suuruses arboreetumis," teatas taigujuht Ivar Kandima, kes pärast tööd talgulistele ekskursiooni korraldab.

Mõeldud on ka töötegijate kehakinnitusele. Kärdes küpsetavad perenaised PUIe ja Merle koduleiba. Luual on talgusupiks seljanka, Umbusis hernesupp.

"Talgud pole mitte üksnes töötegemine. Selle sündmusega tahame esile tuua mitmeid elulisi väärtusi, mida talgutelt ikka on leitud: usku enesesse ja ümbruse paremaks muutmisse, teotahet, elurõõmu, uusi tuttavaid sõpru ja miks mitte ka tulevast elukaaslast. Talgud on olnud ja on loomulik osa meie elulaadist," ütles Pille Tutt, kes on Teeme Ara Jõgevamaa koordinaatoriks 2008. aastast.

Talgulugudele oodatakse lisa

Jõgevamaa rahvakultuurispetsialistina toonitas Tutt talgute süvaseost selle valdkonnaga. "Mullu alustaü koostöös Eesti Rahva Muuseumiga talgulugude kogumist. Tänaseks on laekunud üle saja omanäolise talguloo, millele oodatakse ka lisa. Talgulügu võib olla nii ammune kui ka värske. Loodame kokku saada eestimaise talgulugude valiku, mis seob erinevaid aastakümneid, piirkondi ja põlvkondi." Jõgevamaal on paljudes paikades omad pillimehed, laulumehed ja -naised. Loodetavasti annavad nad loomingulise panuse ka talgutele. Ja pole võimatu, et maikuu esimesel laupäeval sünnib ka mõni uus talgulaul. Ja miks mitte anda välja ka välkajalehti, sest lähiminevikus tähistati 5. mail ajakirjanduspäeva.

Pille Tuti sõnul on Teeme Ära talgute korraldajatel hea koostöö Eesti Töötukassaga, kust makstakse sõidu- ja majutustoetust töötuks registreeritud inimesele, kui ta esitab hiljemalt 5. juuniks vastava avalduse ja talgujuhi taidetud osavõtulehe. Lisainfot saab töötukassa infotelefonilt 15501 või töötukassa Jõgevamaa osakonnast telefonidelt 77 66 000 ja 77 66 001. Kõige põhjalikumat ja operatiivsemat infot saab talgupaeva kohta kõdulehelt www.teemeara.ee

"Talgurahvana on Eestimaa inimesed kogu maailmale eeskuju andnud. Üle 80 riigi on otsustanud Eestis 2008. aastal alguse saanud talgupaeva tava järgides korralda oma koristuspäev," märkis Pille Tutt. Maakonna koordinaator lööb ise talgutel kaasa oma kodukülas Sadalas ja usutavasti ka mujal.

Ülemöödunud aastai tehti talgutel korda Siimusti lauluväljak. Algselt oli plaanis rajada sinna terviseradade kompleks, kuid praegu on see idee soiku jäänud.