Linnalooduse kaitseks 04. mai

Õpetajate Leht
04.05.2012
Tiina Vapper

Homme, 5. mail asuvad tuhanded talgulised koristama metsaaluseid, parke ja teeääri, korrastama külaplatse ja mänguväljakuid, istutama iilii ja metsa, puhastama tänavaid ja hoove. Tänavuste talgute mõte on ärgitada varasemast rohkem märkama ja kaitsma ka linnaloodust.


Üle-eestiline taigu päev toimub sel aastal juba viiendat korda. ,,Teeme ära!" kõdulehel on kirjas rohkem kui tuhat talgut ning nendega liitujaid lisandub iga hetkega.

Osa talguid on praeguseks juba peetud. Eelmisel nädalavahetusel meisterdasid huvilised Tallinnas Uue Maailma linnaosas ja Kadrioiii pargis nahkhiirte varjekaste, homme saab samasugune ettevõtmine teoks Saaremaal Kuressaare lossipargis.

tiks nahkhiirekastide ehitamise juhendajatest, Oliver Kalda MTÜ-st Suurkõrv loodab, et töö käigus saavad inimesed nahkhiirte kohta rohkem teada ning hakkavad mõtlema linna elurikkuse peale laiemalt. Eestis elab praegu 12 liiki nahkhiiri, kes kõik on looduskaitse all. Levinumad on põhja-nahkhiired, keda võib näha lendamas isegi suurte paneelmajade vahel, ning veelendlased, kes eelistavad veekogude lähedust. Haruldasemate liikide esindajaid kohtab ainult metsades või vanades parkides. Oliver Kalda räägib, et kui metsas poevad öise eluviisiga nahkhiired päevaks puuõõnde peitu, siis linnas tuleb neile luua täiendavaid varjurniskohti, sest nahkhiired endale ise pesa ei ehita. Hästi remonditud majade pööningule või katuseräästa alla ei pruugi nahkhiir pääseda, seepärast on varjekastide ehitamine ja üles panemine väga vajalik. Kästi ehitamiseks sobivad kõige paremini puit ja puitbetoon. Ehitusplaane leidub kümneid ning ka mõõtudelt on varjekastid erinevad. Pisut suuremad on paremad, sest salvestavad paremini soojust ning jahtuvad aeglasemalt. Nahkhiired elavad sõbralikult kolooniatena ning võivad käsutada üht kästi paarkümmend aastat.

Tiina Vapper

Igale Uue Maailma talgutel nahkhiirekasti meisterdanule lubasid korraldajad kõhe teada anda, kui nahkhiired on uue kodu omaks võtnud.