Kus oled sina, kui sa ei ole talgupäeval? 03. mai

Saarte Hääl
03.05.2012
Reet Viira

Me oleme isetegemise rahvas. Me oskame näha enda ümber korratust ning me tahame seda muuta. Me mõtleme: kui ei tee seda mina, kes siis? Koos muudame maailma puhtamaks, kaunimaks, paremaks paigaks elamiseks nii meile endile kui ka igale elusorganismile meie planeedil. Prantslane Charles de Montesquieu on öelnud: "Selleks et suuri tegusid teha, pole tarvis olla suurim geenius; pole tarvis olla inimestest kõrgemal, vaid on tarvis olla nendega koos!"


Nii ei ole ka sel viiendal talgukevadel vaja selgeks teha prügi olemust ja selle olematuse printsiipi. Kui meid ümbritseb puhas keskkond, meie allikad on täis puhast selget vett, metsades ei ole suuri prügimägesid, on inimesel selles keskkonnas elades turvalisem ja kaitstum tunne.

Käsipidur kogu maailmale

Prügi olemus on tekitada prügi. Nähes mahavisatud kompvekipaberit, pillame kergemini ka jäätisepaberi oma käest. Meie tegutsemist vaatavad ja õpivad sellest nooremad. Kui autoaknast välja visatud praht ei ole kellegi praht, siis, kui klassiga koos teepervi koristada, jääb noorel inimesel järgmisel päeval kindlasti prügi autoaknast lendu laskmata.

Me oleme 2008. aastal, esimesel "Teeme ära" talgupäeval näinud, millised olid meie metsad ja teeperved - täis olmeprügi, klaasikildusid, ehitusprahti. Nüüd, 2012. aasta talgupäeva eel võime olla meie poolt algatatud koristuskampaania üle uhked.

Meie idee on langenud viljakale pinnasele. Juba 91 riigis tehakse sel aastal koristustalguid. Eesti on tõmmanud maailmale käsipiduri peale. Me oleme peatanud hetkeks maailma ja lasknud tal ennast vaadata. See, mida on nähtud, ei ole olnud meeldiv. Ühisaktsioon World Cleanup 2012 algas 24. märtsist ja kestab 25. septembrini. Koristuspäevad on toimunud Sloveenias, Horvaatias, Egiptuses, Indias, Lätis. Nüüd sel laupäeval, 5. mail ka Eestis.

Üle-eestilisele "Teeme ära" talgupäevale on kirja pandud juba 1100 talgut, Saare maakonnas ligi 120. Enamik neist on küla- ja heakorratalgud. Puhtamaks saavad teeperved, kirikuaiad, lasteaiahoovid, meid ümbritsev rannaala merest tulnud mereheidisest ja prahist jne. Teeäärte võsast punastamise ja kiviaedade lappimisega muudetakse külatänavad kaunimaks.

Koos saab palju korda saata

Talgupäeval korrastatakse aga ka terviseradu, bussiootepaviljone, puisniite, kiigeplatse, kalmistuid, jaanipäeva lõkkeplatse, suviseid ujumiskohti ning aleviku südames olevat allikat. Seda kõike lootuses, et ühiselt korrastatud piirkonda hoitakse edaspidi juba ise puhtana.

Talgute käigus avastatakse üha uusi ja uusi tublisid inimesi, kelle teadmiste ja oskustega saab koos palju korda saata. Hästi toimiv kogukond suudab luua ühiskonna jaoks olulisi väärtusi. Olgu selleks noorte ja vanade koostöö, arvestamine ligimesega või turvalise ja meeldiva elukeskkonna loomine.

Laupäevasel talgupäeval toimub ka rohkesti mõttetalguid. Nii Liival Muhu noortekeskuses, kus mõeldakse koos noorte ettevõtluse ja noorsootöö teemade üle, kui ka Saaremaal Anseküla seltsimajas, kus pannakse kokku sõrulaste nägemus oma piirkonna kohaliku murde - sõrve keele - käsutamise "maksimumprogrammist" ehk sellest, milline oleks ideaalne sõrve keele käsutamine hariduses, meedias, asjaajamises, ettevõtluses, kultuurielus jm valdkondades. Kuressaare lossipargis paigaldatakse nahkhiirtele varjekaste ja pakutakse Mamsli talgusuppi.

Tegusale päevale oodatakse ligi 3500 inimest, praegu on registreerunud üle 600.

"Seda ei juhtu ju iga päev, et üks poiss saab planku värvida. On vaja vaid asi raskesti kättesaadavaks muuta. Metsa raiumine on töö, aga MontBlancile ronimine ainult lõbu." Nii arutas Torn Sawyer oma mõtteis. Ta oli veetnud väga lõbusa päeva suure seltskonnaga ning tema probleem - plank - oli kolmekordselt üle värvitud...

Laupäeval me teeme koos ära! Kus oled sina, kui sa ei ole "leeme ära" talgupäeval?