Kõrkvere koolimaja sai uue ja heleda värvikuue 10. mai

Meie Maa
10.05.2012
Aimi Pitk

5. maid, üleriigilist talgupäeva “Teeme ära!” ootasid pea kõik Pöide valla üleväljaotsa inimesed, sest aastakümneid ilma tõsisema remondita seisnud vana armas koolihoone ja selle võssakasvanud ümbrus tuli lõpuks ikkagi korda teha.


Seda otsustasid kõik küünlakuus Kõrkvere Seltsi moodustanud inimesed.
Talgupäev algas hommikul kell kümme, kuid paljud agaramad olid juba tunni jagu varem kohal. Seda vaatamata sellele, et öösel tuli taevast alla paras kogus vihma, see aga ühtegi talgulist ei heidutanud.

Enne tõsist tööde algust kutsus talgujuht Andres Hanso talgulised koolimaja ette ja lausus: “Tänane päev on Kõrkvere kandi rahva jaoks ajalooline, sest hakkame taastama oma endist koolimaja, mis 45 aasta jooksul on andnud haridust kohaliku rahva mitmele põlvkonnale. See on maja, mis on aastaid unustusehõlmas olnud, kuid ikkagi ajale vastu pidanud ja abistajaid oodanud. Täna anname oma parima.”

Tööd tegid siin nii 8-aastane Kaspar, kes hoolsalt värvipintsliga aknaraamidele valget värvi peale kandis, kui ka kuni 80-aastased talgulised, kelle seas oli ka endine kauaaegne Kõrkvere koolmeister Aliide Poel. Majale andis jumet juurde ka endise koolijuhi Emilie Järvalti poeg Aldur Järvalt. Andres Hansogi oli oma pooled järeltulijad talgutööle kutsunud. Kes kõrgust kartsid, värvisid altpoolt, julgemad ning pikemad kõrgemalt. Redeli tipus toimetas kõige julgem, Külli Reinart. Koos kohalikega tegid tõsist tööd ka hobitalgulised Kuressaarest, Tallinnast ja kaugemaltki.

Kella kaheks, kui maitsev talgusupp oli valmis saanud ja kokad sööma kutsusid, oli pool maja helebeeži värvi peale saanud. Supile lisaks maiustati kodusaia, küpsetiste ja kohviga.

Pärast lõunat värvimine jätkus. Maja ümbrus koristati vanadest puudest, võsast ja aastatagustest lehtedest ning kulust. Talgujuht tänas talgulisi tehtud suure töö eest.

Talgulisi toetasid Pöide vallavalitsus, Orissaare ehitusmaterjalide pood, Rain Traumann Träxsist ja Tornimäe masinaühistu.