Koostegemises on jõud - teeme ära! 05. aprill

Hiiu Leht
05.04.2012
Ester Tammis

Ega eestlase jaoks olegi koristuspäevas midagi uut. Kooliaiast mäletan, et talguid peeti igal aastal, kooliümbrus vajas iga! kevadel korrastamist ja kes seda ikka tegi kui mitte koolipere ise.


Hiljem toimus sama töökohal. Koristustarbed tõime ise kaasa, teilisime auto prahiveoks ja iäks tööks lahti. Nimetati neid koristuspaevi siis talguteks, ühiskondi ikult kasulikuks tööks või leninlikeks laupäevakuteks. Tehti seda aga siis, kui aeg tundus küps olema: peale iume sulamist ja enne rohu lokkamist.

Eestist aluse saanud koristuspäeva idee järgi on talgud praeguseks toimunud juba 17 erinevas riigis, 3 miljoni inimese osavõtul. Juba 2010. aastal kavandati üleriigilist koristuspäeva Rumeenias, Sloveenias, Portugalis ja Itaalias. Eelmisel aastai toimusid koristustalgud enam kui viieteistkümnes riigis.

Tänavu 13. jaanuarit kogunes Tallinna 83 erinevate riikide esindajat, et osaleda Maailmakoristus 2012 konverentsil ja algatada World Cleanup 2012 ehk maailma suurim prtigikoristusaktsioon. Praeguseks on liitunud riike juba 85. Maailmakoristus 2012 leiab aset 24. märtsist 25. septembrini. Sel ajal viiakse vabatahtlike eestvedamisel läbi mastaapsed koristuspäevad erinevates riikides.

Talgud ei ole ainult prügikoristus 


See, mis kusagil oluline ära teha, lepitakse külades ja omavalitsustes varakult kokku. Parkides ja surnuaedades langetatakse puid, veetakse traktoriga kokku saetud oksad ja pakud, raiutakse halgudeks, tapitakse riita külamaja kütmiseks. Teede aäres lõigatakse võsa, põletatakse oksi ja lehti. Külamajade ümbrused korrastatakse ja rannaalad koristatakse...

Soovitan kõigile, kei mõttes talgud riigimaa peal, suhelda riigimetsa majandamise keskuse esindajatega - nad on vastutulelikud ja abivalmid. Spetsialist tuleb köhale, täpsustate koos, milfiseid puid või kust soovite võsa maha võtta. Seejärel saate loa keskkonnaametilt.

Vajalikud tööriistad talgutele tuleb aga ikka endal kaasa võtta. Ja kui on teada, et lõunat ja jooki/vett talgukorraldajate pooit ei pakuta, siis on mõistlik veepudel ja võileib tasku panna. Kes tööd teeb, see ka sööb!

Prügiveokorraldus Kodukant Hiiumaa jagab tanu plasütööstuse heldetele annetajatele talgute eel prügikotid talgujuhtidele. Omavalitsuste liidu loal saab talgute prügi talgupaeval tasuta ära anda Hiiumaa jäätmejaama. Jäätmejaamaga lepime kokku lahtiolekuaja.

Vältimaks arusaamatusi, kus talgute käigus kogutud prügi kuhjatakse ette teatamata valla avalikku pakendimajja, leppisime Hiiumaa omavalitsuste liidus sel aastal kokku nii: kõik taigujuhid, kes talgukohta teades ja ette kavandades eeldavad, et prügikotid täituvad põletamiskõlbmatu ehk olmeprügiga, teataksid sellest oma valda ja dubleerivalt ka Hiiumaa talgute koordinaatorile ehk meile. Nii saame varakult läbi rääkida, kuidas prügivedu korralda ja millal saab prügi toimetada jäätmejaama.

NB! Jäätmekäitlusse suunatava kraami võiks kohe liigiti kokku koguda, see välistaks tülika ja aeganõudva laadimiseelse sortimise.

Head talgujuhid, olgem siis valmis Hiiumaa töötukassale teatama, kus abikäsi hädasti vaja oleks või koguni infotunnile minema, et oma talgutest lähemalt neile rääkida. Teeme Ära maailmakoristuse meeskond kutsub koostöös talgupäeva eestvedajatega eestimaalasi kaasa lööma prügikaardistamise talgutel, mis algavad aprillikuus ja kestavad sügiseni.

Prügi saab kaardistada omal käel kogu lumevaba aja, seda võib teha koos pere, naabrite, sõprade või töökaaslastega. Prügi kaardile kandmine annab infot selle kohta, milline on probleemi ulatus sinu kodukohas. See info peab jõudma kohalike omavalitsusteni, et probleemsete kohtadega tegeieda.

Kui ka kaardile märgitud prügi 5. mail Teeme Ära talgupäeva raames koristatud ei saa, siis vähemalt teame kavandada uusi koristuspaevi. Oma kodukoha puhtamaks muutmine on meie kõigi kätes. Vaja on vaid hoolimist ja ettevõtlikkust - küll siis teisedki appi tulevad!

/---/