Kerepäälse talgud juba kirjas 22. märts

Maaleht
22.03.2012
Mirjam Nutov

Kuigi “Teeme ära!” talgute registreerimine avati alles 15. märtsil, on sada esimest oma talgud juba üles riputanud.


“Asi on selline, et igast asjast tuleb algusest kinni hakata, kui jätad lõpu poole, siis lähebki meelest ära,” teatab rõõmsameelne Kerepäälse külavanem Reet Jallai. Tema on juba oma küla heakorratalgud kirja pannud.

Võrumaal Vastseliina vallas asuva Kerepäälse külavanem on viie aasta jooksul ainult ühed talgud vahele jätnud – mõttetalgud.

Heakorratöid on Jallai aga juba enne “Teeme ära!” algust korraldanud. “Eestimaal on ju nii palju rämpsu,” teatab ta, lisades, et viimasel ajal on akusid ja vanu autokumme metsa all siiski vähem.

Jallai tunnistab, et tal on tavapäraselt 5. maiks juba kõik ära koristatud. Ometi on külas oodatud kuni 10 talgulist. “Lähme siis mujale, ega see Eestimaa olegi nii korras,” lausub külavanem südikalt ning haarab aida eest murureha, et esimesi lume alt välja sulanud lapikesi juba siluma hakata.

Oma talgud on kirja pannud ka Võrumaal asuva Voki küla elanikud. Talgujuht Eva Vodi sõnul kiirustasid nad, et inimesed juba varakult neid märkaks. “Meil on iga-aastaselt olnud talgud, kus 50 omakandi inimest,” selgitab Vodi. “Hea oleks ju, kui tänavu tuleks ka kaugemalt rahvast.”

Erilist heameelt tunneb Vodi aga selle üle, et esimest korda toetab “Teeme ära!” meeskond töötegijaid nn stardipaketiga. “Iga kindapaar kulub marjaks ära,” on Vodi rahulolev.

Stardipakett, mida jagatakse kõigile talgujuhtidele, sisaldab muu hulgas esmaabitarbeid, töökinnaste varu, kriisijuhendit, Talguhundi rinnamärki talgujuhile, samuti talgulugude CD-plaati ja ajalehte Talguline, milles nii nõuandeid ja soovitusi kui ka meelelahutust.

Talgulisi kutsutakse “Teeme ära!” kodulehele registreeruma alates 15. aprillist. Soovijad saavad end kirja panna ka varem, kui leiavad endale sobiva talgukoha.

“Teeme ära!” talgupäev toimub 5. mail. See on üks osa ka eestlaste algatatud nn maailmakoristusest, milles osalemisest on teada andnud juba 80 riiki.