E-jätk koristustalgutele? 08. mai

Meie Maa
08.05.2012
Toomas Harjus

Eestimaa ja eestlased on oma üleriigiliste koristustalgutega kogu maailmale innustavaks eeskujuks, mille üle võime õigustatult uhkust tunda. Igal aastal korjatakse loodusest kokku tuhandeid tonne prügi ja viiakse sinna, kus on selle õige koht.


Paraku on sellel ilusal asjal ka teine, hoopis tumedam külg. Igal aastal metsa alla, parkidesse ja haljasaladele tekkiv värske sodi kinnitab, et mingi osa inimestest vaatab aktiivsete kaaskodanike vabatahtlikku koristusaktsiooni rahulikult pealt ja viskab oma rämpsu endiselt külma kõhuga loodusesse. Ja nende suhtumine on umbes selline, et mis selles viskamises siis ikka nii väga halba on – järgmistel talgutel viiakse see sodi siit jälle ilusasti minema. Tegemist polevat ju mitte reostamisega, vaid prügi lühiajalise ladustamisega enne uut koristuspäeva!

Aga ühistel talgupäevadel oleks ju kindlasti võimalik teha kümneid muid ja kindlasti hoopis vajalikumaid asju, mitte korjata igal aastal rohu seest välja sinna kellegi poolt loobitud prahti. Kas selline laia kaarega ühise ürituse peale sülitamine ei vajaks mitte aktiivsemat vastutegevust? Kas suuremate reostajate väljaselgitamine võtaks nii palju ressurssi, et sellisel tegevusel poleks mõtet? Loomulikult ei saa iga murulapi, kraaviperve või metsatee juurde panna valvurit, kes 24 tundi ööpäevas territooriumil silma peal hoiab. Üksiku pakendi või pudeli mahapoetaja jääbki pahatihti anonüümseks, kuid suuremate prügikoguste juures ei tohiks sellega leppida.

Äkki saaks siin rakendada üht teist asja, millega Eesti samuti on maailmas kuulsust kogunud? Meie looduskaameraid tuntakse päris laialdaselt ja paljud inimesed üle kogu maailma näevad, kuidas pesitsevad meie kotkad, poegivad meie hülged või loomaaiaasukad ja mis loomad külastavad söödaplatse.

Kui mõned sellised tillukesed kaamerad panna valvama kohti, kuhu prügi armastab ikka ja jälle tagasi “ilmuda“, siis peaksid aktiivsemad paharetid õige pea kaadrisse jääma. Loomulikult ei tohiks nende kaamerate pilt olla kõigile kättesaadav, küll aga korravalvuritele. Kaamerate vaatenurka või asukohta võiks aeg-ajalt vahetada, nii ei saa mitte keegi kunagi kindel olla, et tema prügipuistamise koht on turvaline. Igal juhul tasuks pingutada selle nimel, et tekiksid mõned hoiatavad, avalikkuse ette toodud näited, kus reostaja saab oma häbiväärse tegevuse palgaks korraliku karistuse.
See hoiaks kindlasti suure osa reostajatest vaos, sest vahelejäämise risk on suur. Ja mõne aasta pärast ei räägitaks Eestist enam kui maast, kus käivad üleriigilised koristustalgud, vaid maast, kus koristustalguid pole vaja enam korraldada. Poleks ju paha?