Saaremaa seljatas talgupäeval kõik Eesti maakonnad 09. mai

Meie Maa
09.05.2011
Oliver Rand

Talgupäeva Teeme Ära korraldajate kinnitusel oli Saare maakond elanike ning talgute ja talgupäeval osalejate arvu võrreldes kõige aktiivsem maakond Eestis.


"Saaremaa oli meil kõige kuumem kant Eestis," kinnitas Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür Meie Maale. "Saarlased olid väga eeskujulikud ning elanike arvu arvestades kõige aktiivsem maakond. Tundub, et koostöötamine ja ise hoolitsemine keskkonna eest on saarlastel keskmiselt rohkem veres. Samuti viitab suur osavõtjate ja talgude arv sellele, et kogukond on valmis kokku hoidma ja ühise asja nimel koonduma."

Kokku toimus laupäeval Saare maakonnas eilsete andmete kohaselt vähemalt 95 talgut 1793 osalejaga. Samas toimus Teeme Ära maakondliku koordinaatori Reet Viira sõnul palju ka registreerimata talguid.

"Ühel sellistest lõi Pihtla vallas Kailuka külas kaasa näiteks ka 3- aastane laps, kes aitas rõõmuga väikesi kive koristada," lausus Viira. Tema sõnul ei toimunud Saaremaal talgute ajal ühtegi negatiivset seika, vastupidi, korraldustoimkond kütis saarlasi ülivõrretes.

"Keskus ütles, et saarlased on lihtsalt fantastilised ja meist räägiti vaid ülivõrretes," kinnitas Reet Viira. "Räägiti, et saarlased on üks eriline rahvas küll, et saavad kokku ja teevad ühiselt nii suure asja ära. Aga meil ongi inimesed aktiivsed ja igakevadised talgud on meil juba vanast ajast veres ja emapiimaga kaasa antud."

Paljudes paikades üle Saare maakonna tuli lausa terve suguvõsa talgul osalema ja ühendas töötegemise päev hiljem toimunud emadepäevaga. "Näiteks Suure-Rootsi külas tulid pere mehed lausa oma mandri pruutidega talgul osalema. Ka mujal tuldi mõnel pool üle Eesti Saaremaale kokku, et koos oma elukeskkonda paremaks muuta. Mitmel pool lõid talgutel kaasa ka välismaalased, kes inimeste kogunemist nähes ka ise koristustöödega ühinesid," rääkis Reet Viira.

Lisaks paljude kohtade koristamisele ja rajatiste parandamisele puutusid talgulised kokku ka ekstreemsemate elamustega. Nii leiti Torgus Lülle talgul neli lõhkekeha.

"Nad ise viskasid hiljem nalja, et oleks lõkke valele köhale teinud, võinuks terve küla õhku lennata," ütles Viira.

Lülle taigu korraldaja Tiit Pruul ise sõnas, et külaplatsi korrastamisel leitud lõhkekehad osalistes erilisi emotsioone ei tekitanud. "Üldse ei üllatanud, kuna Torgus leitakse neid üsna sageli," sõnas ta. "Päästetöötajad käisid kah köhal ja tegid kahjutuks. Aga muidu läks meil taigu kenasti korda, saime korrastada jaanikuks külaplatsi ja selle ümbrust."

Reet Viira sõnul aitas Saaremaal talgutest osavõtule tublisti kaasa seegi, et paljudes kohtades oli mõeldud ka meelelahutusele. "Koos-tööga käis pillimäng ja pärast tehti sauna. Igal juhul, suur tänu kõigile talgutel osalejatele, saarlased olid väga tublid!"

 



 

Copyright © Meedius 2010