Saare maakonnas tuleb 86 talgut 04. mai

Saarte Hääl
04.05.2011
Rita Loel

Eilse seisuga oli www.teemeara.ee kodulehel üleriigiliseks talgupäevaks kirja saanud Saare maakonnas 86 talgut ning registreerunud oli pea kuus- ja poolsada talgulist.

Tänavu on talgutega juba algust tehtud, nii näiteks korraldati juba 23. aprillil Abruka saare küla- ja mõttetalgud, 30. aprillil korrastati Mustjalas apostliku õigeusukiriku ümbrust ning 14. mail lähevad naiskodukaitsjad korda tegema endiste organisatsiooniliikmete haudu Kudjape kalmistul.

“Meie talgupäev läks korda,” raporteeris Abruka saarevaht Rein Lember. Mehe sõnul oli talguliste, keda kokku oli 32, vanusevahe oma 80 eluaastat (nooremad paariaastased ja vanemad 90 kanti) ning lisaks võsalõikamisele ja tavapärastele kevadtöödele sai kaardistatud saare 40 pärandkultuuri objekti.

Lembri sõnul on Abrukal talguid korraldatud juba üle kümne aasta ning üks eripära on neil talgutel olnud ka see, et inimesed tulevad kohale Kuressaarest ja Vättalt kas või oma laevaga, teevad 4–5 tundi tööd ja lähevad jälle koju tagasi.


Enamik talguid saab aga teoks õigel päeval, s.o 7. mail, ning lisaks tavalistele heakorra- ja külatalgutele korraldatakse tänavu ka natuke teistmoodi talgupäevi. Näiteks toimuvad Saklas saiatalgud. Talgupäeva korraldaja Agnessa Sepp märkis, et kui siiani on Saklas mai algul korraldatud ikka saialaata, siis seekord on laat saanud talguvormi – on ju tavapärasele laadamelule lisaks kavas näiteks tortide kaunistamise ja lillekimpude valmistamise töötoad. Talgulistele pakutakse vaadata Valjala koolilaste teatrietendust, esinevad rahvatantsijad.

Kudjape kalmistul tehakse aga eeloleval laupäeval korda endiste Saaremaa arstide hauad. Talgujuht Elvi Koppel ütles, et seda tööd tehakse koostöös kalmistuvaht Marika Jürissoniga. Surnuaial plaanitakse korraldada ka lühitutvustusring, et teada saada, millised endised tohtrid oma viimse puhkepaiga Kudjapel leidnud on.

Ühed suuremad talgud on kavas Tornimäel, kus tervelt kahel päeval korrastatakse kirikumõisa. Koguduse preestri Toivo Treima sõnul on neil ametlik talgupäev küll laupäev – siis oodatakse tööle koguduseliikmeid ja teisi ümberkaudseid –, kuid päev varem, reedel, on oodata vabatahtlikke töötegijaid kaitseväe logistikakeskusest.

Talgud Debora Vaarandi kodutalus
Üks põnevamaid ja kultuurilooliselt olulisemaid talguid toimub ka Laimjalas Eeriku talus, kus kunagi elas kirjanik Debora Vaarandi. Talgujuht Kaja Sepp ütles, et ehkki poetessi kodumajast tänaseks päevaks suurt midagi järele ei ole jäänud, võiks tema elupaiga kunagi siiski ka külastajatele avada. Nii ongi peamiste talgutöödena kirja saanud prügi koristamine, kiviaia korrastamine ja haljastus.