Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk
Tagasi

Loode talu korrastus- ja kaunistustööd  (5. mai 2018, Raplamaa)

Seitsmendad Miina ja Juhan Pihtjõe järeltulijate kolme põlvkonna Teeme Ära! talgud Loode talus said tehtud kahekümne kahe- ja ühe neljajalgse osaleja koostöös. Talu õue ehib nüüdsest Juuru kihelkonna värvides välikäimla eeskoda, mis paistab kui maamärk ka umbes saja meetri kaugusele maanteele.


Värvimisel sai juhusliku erksavärvilise pintslitõmbe ka üks veidi uimane ja külalistega mitte harjunud sisalik, kuid vesialusel värv kadus kiirelt, kui loomake vette aidati ja hetke pärast, siuh, läinud ta oligi. Ilm soosis tegevusi õues.

Kraavid said jälle lehe- ja oksarisust rehitsetud, üks vana kraavitrumm sai lahti kaevatud ning selge on, et vajab uut toru. Vana koerakuut lammutati ning osa sellest läheb taaskasutusse mängumaja ehitamisel. Lammutusega tegelenud naiskonda ootas ees ka üllatus. Kuudi katuse vahekihist leidsid nad sõrgkangi, mille sinna arvatavasti vanaisa kuudi tegemisel kas 2005. või 2006.aastal unustanud oli. Juba 2009. aastast pole seda enam kelleltki küsida. Tööriist osutus aga väga vajalikuks.

Kuna ilm oli suurepärane just väljas toimetamiseks, siis võtsime kasutusele plaan B, lükkasime maja katusealuse koristamise edasi ja mehed asusid lastele mänguväljakut rajama. Talu metsast toodi paar kuivanud kuuske ja lasteplatsile pandi paika kiigepuud, mille kõrvale peaks järgmiseks valmima mängumaja koos liumäega.

Aiamaal tehti maasika- ja lillepeenardele esimene rohimine, rabarberid toodi ka nendega võidu sirguvast umbrohust päikese kätte.

Märgilise tähendusega olid sel korral kaks tegevust: kihelkonnavärvides seina tegemine ja pereõunapuu istutamine. Esimese ülesande lahendasime nii, et   Loode talu käimla sai Juuru kihelkonna värvides rõõmsa ja pilkupüüdva eeskoja. Oleme viimase nelja aasta talgutel alati mingi puu või põõsa istanud. Sel korral olime valinud pereõunapuu, kus "Krista" alusele olid poogitud sordid "Kuldrenett" ja "Martsipan". Noore puu kõrval mõõtsid end talgupere noorimad. Eks aeg näitab, kui sirgelt ja kiirelt kasvavad tänased üheksane Karl, kaheksane Katarina, kolmesed kaksikud Miina ja Juhan ning kaheaastane Mia võrreldes istutatud puuga.

Oli tõeliselt kaunis, kosutav ja kasulikult veedetud Teeme Ära!. Aitäh üle-Eestilise Teeme Ära! korraldusmeeskonnale. Kuigi Teeme Ära! läheb maailmatuurile, soovime, et talgupüha veel kauaks maikuu algusesse kestma jääks ja et iga Eesti pere seda traditsiooni auasjaks peaks.