Talgupäeva uudised

Teeme Ära meeskond ja XII noortepeo korraldajad lükkavad täna talgupäeva nädalale hoo sisse eeltalgutega Tallinna Lauluväljakul 20. veebruar

Teeme Ära talgupäeva meeskond ning XII noorte laulu- ja tantsupeo „Mina jään“ korraldustoimkond lükkavad täna Tallinna Lauluväljakul peetavate eeltalgutega hoo sisse üle-eestilisele talgupäeva nädalale. Eeltalgutel riisutakse ja korrastatakse koos koolinoorte ja kollektiivide esindajatega lauluväljaku nõlva ning värvitakse suvise noortepeo rongkäigu ja väljaku kaunistuselemente. Teeme Ära talgupäev toimub sel laupäeval, 6. mail ning kolmapäeva hommikuse seisuga on talguveebi kirja pandud juba üle 2000 talgu rohkem kui 22 000 talgulisega.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et eeltalgud lükkavad hoo sisse talgunädalale, mis kulmineerub sel laupäeval tõeliseks talgupeoks. „Talgupidu on võrreldud laulupeoga ning laulupidu talgupäevaga – elu on näidanud, et mõlemad võrdlused peavad paika. Täna võib öelda, et Eestimaa on talgupäevaks valmis, isegi juba ootel!“ rääkis Tüür. „Talguid paistab tulevat taas rekordarv, kuid numbritest olulisem on eestimaalaste üha kasvav tahe ja harjumus ise oma elukeskkonda paremaks teha. Nii nagu iga inimese vabatahtlik panustamine, nii on ka iga talgutegu kingitus meie kodukandile ja Eesti riigile 100. sünnipäevaks.“ 

Eeltalgutel osalevad lisaks Teeme Ära talgupäeva meeskonnale XII noorte laulu- ja tantsupeo „Mina jään“ korraldustoimkonna liikmed, lasteaialapsed ja koolinoored ning kollektiivide esindajad. Talgujuhtideks on XII noorte laulupeo üks idee autoreist, dirigent ja helilooja Rasmus Puur ning XII noorte tantsupeo kunstilise juhi assistent Karmen Ong.  

Noore dirigendi ja helilooja Rasmus Puuri sõnul on eestlased talgutel suuri asju korda saatnud. „Laulu- ja tantsupidugi on võrreldud suure talguga – esmalt on suur ühine pingutus ja siis suur ühine rõõm,“ ütleb Puur ning lisab, et enne suvist laulu- ja tantsupidu on just nüüd õige hetk käed külge panna. „Teeme kõik Eestimaa lauluväljakud ja tantsuplatsid üheskoos korda – ilusam olla ja parem jääda!” 

Teeme Ära meeskond ning XII noorte laulu- ja tantsupeo „Mina jään“ korraldustoimkond innustavad kõiki noori koos õpetajate, juhendajate ja vanematega osalema 6. mail peetaval üle-eestilisel talgupäeval, et korrastada oma kodukandi väikesed ja suured laululavad ning tantsuplatsid. Tänavu ongi talgupäeva märksõnaks valmistumine: valmistumine Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks, aga ka valmistumine looduse vingerpussideks ja kliimamuutusega kaasnevateks loodusõnnetusteks, mis Eestimaad üha sagedamini puudutavad. Üheks üle-eestiliseks üleskutseks on lipuväljakute korrastamine ja lipumastide püstitamine, et seada Eestimaa lipuehtesse. Teiseks üleskutseks koostöös Päästeametiga on kodukandi ohtude kaardistamine ja sellest lähtuvad talgutööd, mis aitavad muuta elukeskkonda turvalisemaks ning olla meil kõigil paremini valmis võimalikeks loodusõnnetusteks. 

Üle-eestiline Teeme Ära talgupäev toimub juba sel laupäeval, 6. mail 2017 ning kõik inimesed, kogukonnad ja organisatsioonid on oodatud talguid korraldama ja neis osalema. Praeguseks on talguveebi kirja pandud üle 2000 talgu rohkem kui 22 000 talgulisega, ja osalejaid aina lisandub. Talguid saab kirja panna ja teisi kaasa kutsuda kuni reede õhtuni aadressil www.teemeara.ee. Vaata maakondade talgukaarti (teisipäeva õhtuse seisuga):


Riigi ilmateenistuse andmetel tuleb laupäeval, 6. mail hea talguilm, nii et kõik, kes on jätnud otsustamise viimasele hetkel, võivad endale sobivad talgud julgesti välja valida, nime kirja panna ja talgutel osalemise plaani võtta. Talgupäeval tuleb vahelduva pilvisusega ilm, pärastlõunal sajab kohati vihma. Puhub põhjakaare tuul 3-10 m/s, saartel puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur on 8..13°C, Lõuna-Eestis kuni 15°C. 

Talgutele tulijatele jääb soovida vaid valida sobivad riided ja jalanõud ning terava kevadpäikese all kanda kindlasti peakatet. Kes on endale talguveebist saanud juba talguhundi passi, Teeme Ära talgupäeval kaasalöömist tähistava tunnuskirja, saab kasutada talgupäeva partnerite eripakkumisi. Näiteks on passi omanikele terve talgunädala, 29. aprillist kuni 7. maini kõigil Elroni rongidel ja Simple Express bussiliinidel sõit poole hinnaga. Lähem info talguhundi passi ja pakkumiste kohta aadressil www.teemeara.ee/talgulisele/pass. Sarnaselt varasematele aastatele maksab Töötukassa registreeritud töötutele talgutööl osalemise eest sõidutoetust. Täpsemat infot saab Töötukassa infotelefonilt 15501.  

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Päästeamet, Lipuvabrik, Tamrex, Vizeum, Itella SmartPOST, Nordic Hotel Forum, XII noorte laulu- ja tantsupeo korraldustoimkond jt. 

Talgute stardipakette aitavad kokku panna Tamrex, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Päästeamet, Lipuvabrik, Riigikantselei, Ecoprint ja Bauhof. Paketid toimetab talgujuhtidele kätte Itella SmartPOST. Mastivimpel on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. 

2016. aastal korraldati üle Eesti 1986 talgut, millest võttis osa 44 372 inimest ehk 3,4% eestimaalastest.