Talgupäeva uudised

Täpsustatud andmetel osales tänavusel Teeme Ära talgupäeval vähemalt 52 650 talgulist 20. veebruar

Talgujuhtide täpsustatud andmetel osales tänavusel Teeme Ära talgupäeval vähemalt 52 650 talgulist, mis moodustab Eesti elanikkonnast 4%. Maakondade arvestuses korraldati enim talguid Harjumaal ja Tallinnas, kus osales 475 talgul kokku 15 947 inimest. Elanike arvu järgi võttis kõige rohkem inimesi talgutest osa Saaremaal, kus osales 211 talgul 4172 inimest ehk 12,5% maakonna elanikest. Järgnesid Läänemaa 11,1% ja Hiiumaa 9%-ga maakonna elanikest.


Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikme Tarmo Tüüri sõnul püstitas tänavune talgupäev rekordi nii talgute kui ka osalejate arvu osas. „Tänavuse talgupäeva kokkuvõtteks võime rõõmuga tõdeda, et koostegemise soov ei ole eestimaalaste seas vähenemas, vaid otse vastupidi – talgukevad toob päikese välja ja innustab kodukandi heaks panustama kümneid tuhandeid inimesi,“ rääkis Tüür ning lisas, et soovib talgupäeva meeskonna nimel veelkord tänada ja tunnustada kõiki osalenud talgulisi.

Teeme Ära talgupäev on kujunenud Tüüri sõnul iga-aastaseks suurimaks vabatahtliku panustamise algatuseks Eestis, sest see puudutab inimestes peidus olevaid sügavamaid väärtusi, mis argirutiinis jäävad sageli tähelepanuta. „Kogu talgupäeva ettevalmistus on omamoodi müsteerium ja talgupäeva õnnestumise üks põhjuseid seisneb kindlasti selles, et korraldus ei toimu ülevalt alla, vaid initsiatiiv lähtub rohujuure tasandilt – igast inimesest ja igast kogukonnast endast,“ selgitas Tüür. „Talgupäeva õnnestumises on aga määrav roll eelkõige igas Eestimaa nurgas tegutsevatel talgujuhtidel kui aktiivsetel kodanikel, kes talguid eest veavad ja teisi kaasa kutsuvad. Inimeste hea tahe ning vabatahtlik panustamine, mida me kõik talgupäeval enam kui 2000 talgupaigas oma silmaga näeme, on mägesid liigutavalt võimas. Talgupäev aitab inimestes üles leida ja esile tõsta sügavamaid väärtuseid, mille mõju ja tähendust Eestile me mõistame tõeliselt ehk alles aastate pärast!“

Talgupäeval osales Saaremaal 12,5% elanikkonnast, Läänemaal 11,1%, Hiiumaal 9%, Võrumaal 8,8%, Järvamaal 7,3%, Raplamaal 6,8%, Jõgevamaal 6%, Valgamaal 5,6%, Pärnumaal 4,8%, Lääne-Virumaal 4,6%, Põlvamaal 4%, Viljandimaal 3,9%,. Väiksemad osalusprotsendid olid suuremate linnadega maakondades: Tartumaal 2,9%, Ida-Virumaal 2,8% ning Harjumaal 2,7%. Talgustatistika leiab tabelina aadressilt www.teemeara.ee/files/Talgupaev_2017_arvudes.xlsx ja talgukaardina samuti veebist http://www.teemeara.ee/photos/talgukaart_2017.jpg.


Tänavuse talgupäeva kohta saab lugeda talgujuhtide tagasisidet Teeme Ära kodulehelt aadressil www.teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside. Talguliste jagatud pildid asuvad aadressil www.teemeara.ee/talgulood/pildid. Talgupäeva kokkuvõttev lühifilm avaneb lingilt www.teemeara.ee/talgulood/videod. Talgupäeva vahetud muljed leiab aadressilt www.teemeara.ee/otse.

Tänavu oli talgupäeva märksõnaks valmistumine: valmistumine Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks, aga ka valmistumine looduse vingerpussideks ja kliimamuutusega kaasnevateks loodusõnnetusteks, mis Eestimaad üha sagedamini puudutavad. Üheks üleskutseks oli lipuväljakute korrastamine ja lipumastide püstitamine, et seada Eestimaa lipuehtesse. Koostöös Päästeametiga võeti fookusesse kodukandi ohtude kaardistamine ja sellest lähtuvad talgutööd, mis aitavad muuta elukeskkonda turvalisemaks ning olla meil kõigil paremini valmis võimalikeks loodusõnnetusteks.

Kolmandat aastat said kõik talgulised registreerimisel endale talguhundi passi, mis avas juurdepääsu talgupäeva partnerite eripakkumistele. Mitmed eripakkumised talgulistele kehtivad ka pärast talgupäeva, vt lähemalt http://teemeara.ee/pass.

6. mail peetud üle-eestilise Teeme Ära talgupäeva korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena lõid kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Päästeamet, Lipuvabrik, Tamrex, Vizeum, Itella SmartPOST, Nordic Hotel Forum, XII noorte laulu- ja tantsupeo korraldustoimkond jt.

Talgute stardipakette aitasid kokku panna Tamrex, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Päästeamet, Lipuvabrik, Riigikantselei, Ecoprint ja Bauhof. Paketid toimetas talgujuhtidele kätte Itella SmartPOST. Mastivimpel oli kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks.

Teeme Ära talgupäev peetakse traditsiooniliselt mai esimesel laupäeval ning iga kogukond saab ise otsustada oma talgutööd ja tegemised. 2016. aastal korraldati üle Eesti 1986 talgut, millest võttis osa 44 372 inimest ehk 3,4% eestimaalastest.