TALGULINE  nr 6
Talgupäeva vabatahtlik häälekandja
Laadi alla Talgulise PDF

Talgurahvas teeb Eestimaale kingitusi 20. veebruar

Talgurahvas peab plaani ja valib talgutöid, et olla valmis maikuu esimesel laupäeval, 6. mail peetavaks ühiseks talgupäevaks. Tänavuse talgukevade, kümnenda Teeme Ära egiidi all toimuva üle-eestilise algatuse märksõnaks on valmistumine: valmistumine Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks, aga ka valmistumine looduse vingerpussideks ja kliimamuutusega kaasnevateks loodusõnnetusteks, mis Eestimaadki üha sagedamini puudutavad.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et nii nagu eestimaalaste vabatahtlik panustamine, nii on ka iga talgutegu kingitus Eestimaale. „Tänavu saavad talgukevade märksõnadeks ’valmistumine’ ja ’valmisolek’ ning see ei ole juhuslik. Elu seab meid erinevatesse olukordadesse, milleks ühiselt valmistumine aitab kõigil paremini hakkama saada,“ selgitas Tüür. „Ühiselt valmistudes saame olla paremini valmis nii Eesti riigi juubeli tähistamiseks kui ka looduse väljakutseteks, mis kliimamuutuse tõttu meid kõiki paratamatult aina rohkem puudutavad ka Eestimaal.“














Kui tänavu innustame talgulisi ühe talgutööna lipumaste püstitama, siis mulluse talgupäeva raames paigaldati veekogude äärde üle Eesti kokku ligi 500 veeohutuse stendi. Muhumaal paigaldasid talgulised 2016. aasta talgupäeval veeohutuse stendi Pädastesse. Foto: erakogu


Tüüri sõnul võib tunduda esmapilgul ootamatu, et miks kaks nii erinevat teemat talgupäeval tähelepanu saavad. Kui aga pisutki süveneda, tekib arusaamine: need teemad on ühe mündi kaks erinevat külge, mis moodustavad ühtse terviku. Talgukorras on ammusest ajast peale valmistutud nii pidude pidamiseks kui ka ühisteks katsumusteks, ja looduse vingerpussid võivad sellisteks kujuneda, kui me nendeks valmis ei ole.

Eestimaa lipuehtesse

Talgupäev peetakse ikka sarnaselt eelmistele aastatele nii, et iga kogukond saab ise otsustada, millised tööd ühiselt ette võetakse. Üheks üle-eestiliseks üleskutseks on tänavu lipuväljakute korrastamine ja lipumastide püstitamine, et seada Eestimaa lipuehtesse. Koostöös Lipuvabriku ja Eesti juubeli toimkonnaga kutsume kogukondi ise valmistama või paigaldama valmis lipuvardaid. Kogukondade innustamiseks saadame igasse talgupaika ühe suure EV100 sümboolikaga mastivimpli, et valmistuda ühiselt Eesti riigi juubelisündmusteks.

Noored talgutele

Noori kutsume sel aastal talgutele koostöös XII noorte laulu- ja tantsupeo meeskonnaga, mis on võtnud tänavuse suve suursündmuse lipukirjaks „Mina jään!“. Kõik koolid ja klassid, koorid ja tantsurühmad on oodatud talguid eest vedama ja neil osalema, et teha korda kodukandi lauluväljakud ja teised kultuuriväärtuslikud paigad. Kodukoha väikeste ja suuremate laulu- ja tantsuplatside korrastamine koostöös koolide, külaseltside ja kohalike omavalitsustega võimaldab ühtlasi kaardile märkida kõik laululavad Eesti eri paigus, kus sel ja järgmisel aastal korraldatakse EV100 tähistamiseks kohalikke sündmusi.

Loodusõnnetusteks valmis

Eesti riigi juubeli ja laulupeo lainele häälestudes ei saa aga tähelepanuta jätta ka meie elukeskkonda ning sellega seonduvaid muutusi. Sel kevadel pöörame tähelepanu kliimamuutuse mõjudele ning valmisolekule võimalikeks loodusõnnetusteks. Tarmo Tüüri sõnul räsib igal aastal Eestit mitu suuremat tormi, kus mõni paik saab tõsisemalt kannatada, eluks vajalikud ressursid lõpevad otsa, taristu lakkab toimimast, inimesed kannatavad ja isegi elud võivad sattuda ohtu.

Kogukondade turvalisus ja hädaolukordadeks valmistumine ei ole inimeste jaoks üldjuhul lemmikteema, sellealane teadmatus võib põhjustada isegi hirmu. Päästeameti mullusest uuringust selgus, et eestimaalaste kriisiteadlikkus ning ettevalmistus selleks on madal. Inimesed usuvad, et loodusõnnetuse korral jõuab abi nendeni eriti kiiresti. Tegelikkuses on abivajajaid sel puhul tavapärasest rohkem ning kõigini ei jõuta soovitud kiirusega.

„Valmisolek loodusõnnetuste põhjustatud hädaolukordadeks tundub esialgu kauge ja võõra murena. Kui aga olukord ootamatult käes, võib see valusalt puudutada meist igaüht ja ka meie lähedasi,“ rääkis Tüür. „Just seepärast algab valmisolek igast inimesest endast, meie teadlikkusest, õigest käitumisest ning vajalikest varudest.“

Tänavuse talgupäeva raames ärgitame inimesi läbi mõtlema, millised on nende kodukohas võimalikud ohud, et teha talgukorras natuke ettevalmistusi ja olla ühiselt valmis, nii oma peres kui koos kogukonnaga. „Inimeste suurem teadlikkus ohtudest ja kogukonna ühine valmisolek tugevdavad ühtekuuluvust ning loovad ka turvatunde,“ märkis Tüür. „Kui oleme valmis võimalikeks hädaolukordadeks, on parem tunne ka pidu pidada – teades, et meil on olemas lähedased, kodu ja kogukond, kellega koos elu suuri sündmusi tähistada. Nii tekib veelgi suurem rõõm koosolemisest!“

Kuna hädaolukorras muutub operatiivne info eriti oluliseks, paneme sel kevadel koostöös Päästeametiga igasse talgute stardipaketti ühe mitmeotstarbelise raadio, mis on vändaga laetav – juhuks kui elekter pikemalt ära läheb. See on sümboolne märguanne kogukondadele, et nad ise oma varud üle vaataksid ja ohud läbi mõtleksid. Ohtude kaardistamiseks oleme välja töötanud küsimustiku koos soovitustega, mis aitab võimalikke riske paremini reastada ja vajalikke talgutöid planeerida. Olgu talgutööks siis allikakoha puhastamine puhta joogivee saamiseks, kraavide puhastamine üle kallaste tõusva jõevee paremaks äravoolamiseks vms, ettevalmistusi hädaolukorras hakkamasaamiseks on kõige parem teha just talgukorras.

Talguveebist leiab mitmeid soovitusi oma talgute korraldamiseks ja tänavuste fookusteemadega sidumiseks, kuid mõistagi võib planeerida ka kõiki muid talgutöid, mis teie kogukonnas vajalikud. Teeme Ära kodulehel on juhised ka talguhundi passi saamiseks ning talgupäeva partnerite pakkumised nii talgujuhtidele kui talgulistele. Alates 15. märtsist saab talguid kirja panna ja end osalejana registreerida, aprilli alguses hakkame välja saatma talgute stardipakette. Täpsem info talgupäeva korralduse ja muu vajalikuga on talguveebis aadressil www.teemeara.ee.

Iga talgutegu on kingitus Eestimaale. Kohtumiseni Teeme Ära talgupäeval, 6. mail kõikjal üle Eesti!