TALGULINE  nr 6
Talgupäeva vabatahtlik häälekandja
Laadi alla Talgulise PDF

Kaheksa vanasõna, abiks talgujuhile 20. veebruar

Eks ole juba vanasõnadest teada, mida üks talgupäev endaga kaasa tuua võib. Sellele vaatamata teeme tiiru peale olulisematele tähelepanekutele talgujuhi teekonnal talguteni. Soov on ju sama – korraldada taas üks õnnestunud talgupäev!



1. Üheksa korda mõõda, üks kord lõika. Nuputa välja ja planeeri talgutööd – mitu abikätt, mitu tundi ja mida teha siis, kui töö saab ruttu otsa! Talgutele tulevad inimesed sooviga tegemistes kaasa lüüa, seega mõtle läbi, et kõigile jaguks jõukohast tööd. Võib leiduda ka neid, kes juhendamist vajavad – kus viga näed laita, seal tule ja aita.

2. Mida üks ei või, seda üheksa võivad. Seega anna oma talgutest aegsasti teada, et sõbrad, tuttavad ja teised huvilised kaasa lüüa saaksid. Registreeri oma ettevõtmine Teeme Ära talgupäeva kodulehel www.teemeara.ee. Nähtav saad olla ka teistes infokanalites – telefonikõne või e-kiri sõbra postkasti, üleskutse sotsiaalmeedias, kuulutus teadetetahvlil või innustav kutse silmast silma.

3. Kes püüab kõigest väest, saab üle igast mäest. Mõtle läbi, milliseid vahendeid su talgutöödel vaja läheb. Kas on selleks viis labidat, kümme reha või hoopiski pangede viisi värvi? Kui enda jaoks on plaan paigas, anna sellest teada ka talgulistele. Võib-olla on just neil võimalik üht-teist kaasa võtta. Ära karda abi küsida ka kohalikust omavalitsusest või ümberkaudsetelt ettevõtetelt.

4. Õnnetus ei hüüa tulles. Pööra tähelepanu kõigele, mis puudutab ohutust. Tutvusta talgulistele tööriistade kasutusega seonduvaid nippe ja ohutusnõudeid. Otsi välja esmaabipakk ja stardipaketis olev kriisijuhis. Pea meeles, et 15. aprillist kehtib Eestis raierahu, seega vaata üle, et planeeritavad tööd ei segaks pesitsema hakanud linde. Eks ikka selleks, et talgupäev kellelegi tüli ei tooks.

5. Tühi kõht on kõige parem kokk. Ära jäta oma talgulisi koriseva kõhuga, sest kes korralikult sööb, see palju jõuab. Võid paluda ka talgulistel head ja paremat kaasa võtta! Olgu selleks maitsev talgusupp või plaaditäis kooki. Ühine söömaaeg annab rammu juurde nii väikestele kui ka suurtele. Kõhutäie krooniks on mõnus suhtlus vanade ja uute talgusõpradega.

6. Tublidus ei tule tööta, osavus ei hooleta. Selleks, et korraldamises osav olla, lae oma telefon talgupäevaks pilgeni täis ja kanna seda endaga kaasas. Võib juhtuda, et mõni talguline on teelt eksinud või vajab abi. Hea, kui oled oma telefoninumbri talgujuhina jaganud ka talgulistele. 

7. Kõik, mis teed, tee hästi. Talgujuhi ja talgulisena on alati tarvilik teada, et tehtavad tööd oleks kooskõlas hea tava, seaduste ja eeskirjadega. Siis saad kindel olla, et talgutööd ei pöördu pahanduseks kellegi teise õuel.

8. Lõpp hea, kõik hea. Täna oma talgulisi tehtud töö ja panustatud aja eest. Kiitusel ja siiral tänusõnal on suur jõud! Tugev käepigistus, soe naeratus, prinditud tänukiri, kosutav saunaõhtu või ühine laulujoru – need kõik on head viisid, kuidas panna töisele päevale meeldejääv punkt. Ja lõpetuseks tunne ka ise rahulolu ning kiida ennast, sest ilma sinu eestvedamiseta ei oleks ju neid talguid toimunud. Aitäh Sulle ka talgupäeva meeskonna poolt!