Talguline  NR 5
Talgupäeva vabatahtlik häälekandja
Lae alla Talgulise PDF

Teeme Ära Maailmakoristuse hiigelplaan

Nii nagu ühes õiges perekonnas ikka, on ka „Teeme ära!“ algatuste peres mitu last. Neist suuremad ja tuntumad on Teeme Ära talgupäev ja Teeme Ära Maailmakoristus. 



Maailmakoristuse algatus on teinud üle maailma tuntuks Eestis toimunud 2008. aasta koristustalgud, vahendanud meie kogemusi üle-riigilise aktsiooni korraldamisel ja levitanud „Teeme ära!“ mõtteviisi. Tänaseks kuuluvad „Let’s do it!“ võrgustikku algatusrühmad juba 113 riigist, kellest paljud on korraldanud oma riikides suuri koristustalguid. Alates 2008. aastast on eestimaalaste eeskujul üle ilma koristustalgutel osalenud kokku 13,8 miljonit inimest. 

Maailma prügiprobleem on aga üha tõsisem – igal aastal jõuab meredesse ligikaudu 20 miljonit tonni prügi, millest 80% pärineb maismaalt. Selle aasta alguses kuulutas Teeme Ära Maailmakoristus välja plaani korraldada 2018. aasta 8. septembril üleilmne koristuspäev, millest võtaks korraga osa vähemalt 150 riiki. Üleilmse koristuspäeva ettevalmistamiseks on plaan luua globaalne prügikaardistuse rakendus ning korraldada suur rahvusvaheline teavituskampaania.
Enneolematute mõõtmetega plaani elluviimiseks on aega kaks aastat ja mõned kuud, kõigi abi ja toetus on teretulnud. Infot leiab: http://www.letsdoitworld.org

Eesti Teeme Ära talgupäev toimub ka 2018. aastal, Eesti juubeliaastal, ikka tavapäraselt maikuu esimesel laupäeval. Mõistagi ei jää me aga kõrvale ka ülemaailmsest koristusaktsioonist 8. septembril. Peame plaani ja oleme valmis!