Talguline  NR 5
Talgupäeva vabatahtlik häälekandja
Lae alla Talgulise PDF

JÄRJEJUTT. JÄRJEJUTT. JÄRJEJUTT

Teeme Ära talgupäeva meeskond, Merekultuuriaasta 2016 korraldajad ja Eesti Pärimusmuusika Keskus andsid ühiselt välja merekultuuriaasta teemalise CD-plaadi „Mere- ja talgulugude kogumik 2016“. Plaat, mis sisaldab muusika kõrval ka kübekese meie rannarahva rikkast pärimusest, on aprillist kuulatav ka talguveebist. Järgnevalt üks Meremuuseumile saadetud lugu.



Kihnu laevad talikortlis

Sügisel hilja pandi laevad talvekorteri kevadet ootama. Kui suuremaid laevu kaldale üles veeti, toimus see samal viisil nagu laeva väljaajaminegi. Kutsuti saare pealt rahvas kokku ja korraldati laeva ülestõmbamise talgud.  

Suuremad laevad, mida üles ei jaksatud tõmmata, jäeti kevadet ootama mandrile sadamatesse. Eriti palju kihnlaste laevu talvituski Pärnus Vallikraavis ja Riias. Talveks võeti laevadelt taglas maha ja paigutati see kuhugi hoonesse. Laevu hoiti ka Kihnu idarannas madalike vahel Sillao augus, kuid liikuv jää kahjustas seal mõnikord laevu. 

See oli 1913. aastal viimase vana aasta päeva, tegi torm meitele niisuguse nalja, et vesi tõusis ja viis selle jää kõik üheskoos laevadega Sillao august välja ulgumerele. Mis muud, kui tuleb kodust võtta purjed ja minna laevu päästma. Mõtled, kuidas nad jääst välja saad. Võeti suured laua saagimise saed, milledega enne pukkade peal laudasi saagiti ehk need saed on sarnased kui vabrikusaed. Nii panime laevadele purjed külge ja hakaksime laevadele väljapääsuteed sisse saagima. Saagida tuli ju ligi pool kilomeetrit enne kui sulavee serva kätte saime, aga mehi mitmeid abis ja uue aasta võisime juba jälle kodus vastu võtta. Sellise asja korral ju tulevad kõik küla mehed appi. 

Laevad paigutasime jälle oma vana koha peale tagasi. Sest ajast ei julgenud laevu enam sinna talikortri panna, hakati neid viima osalt Manija saarele, osalt Tõstamaale ja ka Pärnu.

Kuula teisi jutte talgulugude plaadilt või talguveebist!