Talguline  NR 5
Talgupäeva vabatahtlik häälekandja
Lae alla Talgulise PDF

Talgujuht kui talguvankri voorimees

Nii nagu iga vanker vajab voorimeest, vajavad kõik talgud talgujuhti. Iga talgujuht vajab aga plaani ja varuplaani, et lükata talguvanker liikuma ning jõuda sellega soovitud punkti. Siin mõned näpunäited, mis hõlbustavad talguvankri juhtimist. 



Mõtle läbi teekond, mida mööda talguvankriga liigud.

Millised tööd vajavad talguliste abiga ärategemist? Mitut abikätt vajad? Kui kauaks tööd jätkub? Mis saab siis, kui töö saab otsa?

Talguteekonda alustades on oluline, et arvestaksid talguliste sooviga sind aidata, mitte käed puusas päikest püüda. Arvesta välja talgutöödeks piisav arv talgulisi ning leia kõigile sobiv töö. Ole valmis haarama ka juhendaja roll, sest võib-olla iga talguline ei oska veel vikatit luisata või atra seada, aga selleks ju talgud ongi, et saada lisaks uutele sõpradele ka uusi oskusi. 

Anna enda talgutest märku.

Talgupäev ilma talgulisteta on kui peremees ilma koerata. Et talgulised teaksid talgutele tulla, registreeri oma talgud Teeme Ära talgupäeva koduleheküljel ning kasuta kõiki infokanaleid, mis on sinu võimuses – telefonikõne või e-kiri sõbrale, üleskutse sotsiaalmeedias, kuulutus küla infotahvlil või sõbralik koputus naabri uksele. Tee oma talgud nähtavaks! 

Varu talgutöödeks vajalikud vahendid, ka rahalised.

Ilma kirveta puud pooleks ei löö ja ainult liimiga kuuri ei ehita. Tee selgeks, kas sul on piisavalt töövahendeid ning materjale talgutööde läbiviimiseks. Ehk on vaja üle aia naabrilt karp naelu laenata või vanaisa töökojast paar paari töökindaid lisaks varuda? Ära karda abi küsida ka kohalikust omavalitsusest või omakandi ettevõtetelt.  

Rihmad peale ehk juhi talgutöid ohutult ja seadusekuulekalt.

Sinu, talguliste ja looduse heaolu ennekõike. Ole valmis oma talgulistele selgitama tööga seotud ohutusnõudeid, otsi välja esmaabipakk ning stardipaketis leiduv kriisijuhis, ära luba lapsi tikkude ja tulega mängima, teavita talgutöödest talguobjekti omanikku ning kontrolli, kas on muinsus- või looduskaitse piiranguid.

Kas teadsid, et 15. aprillist kehtib Eestis raierahu? Palun jälgi, et planeeritavad tööd ei segaks juba pesitsema hakanud linde. Seda kõike ikka seepärast, et sinu heast tahtest hiljem tüli ei tõuseks. 

Ära jäta talgulisi tühja kõhuga.

Pärast pikka talgupäeva korisevad kõhud kindlasti kõigil talgulistel. Leia võimalus talgusupi keetmiseks või talgupiruka küpsetamiseks! Võid paluda ka talgulistel veidi head ja paremat kaasa tuua. Tühi kõht on kõige parem kokk, seega ära karda, et sinu või kokatädi oskused kahtluse alla seatakse. 

Ole olemas.

Ühel tublil talgujuhil olgu telefon alati vööl! Hoia oma mobiiltelefon endaga kaasas ja jälgi, et selle aku peaks vastu talgupäeva lõpuni. Võib juhtuda, et mõni talguline on teelt eksinud, GPS ei tööta või rattakumm läks tühjaks. Ole igal hetkel kättesaadav ning ära jäta oma talgulisi üksi ei murede ega rõõmudega. 

Võlusõna – aitäh!

Kiitusel on võime tiivust tõsta. Täna oma talgulisi tehtud töö ja panustatud aja eest. Tugev käepigistus, patsutus õlale, prinditud tänukiri, kosutav saun, ühine jalakeerutus või kõik korraga – leia sobiv viis öelda särasilmne ning siiras „Aitäh!“.