Talgupäeva uudised

Kümned tuhanded talgulised osalevad täna üle-eestilisel talgupäeval

Täna peetakse kõikjal üle Eesti ühine Teeme Ära talgupäev, millest võtavad osa kümned tuhanded inimesed. Sel korral toimub talgupäeva raames 1974 talgut, kuhu on end osalejana kirja pannud varahommikuse seisuga ligi 23 000 eestimaalast. Teeme Ära talgupäeva korraldusmeeskond kutsub tänasel päikeselisel kevadpäeval oma kodukandi ja kogukonna heaks kaasa lööma kõiki inimesi – ka neid, kes alles hommikul ärgates mõtlevad, kas ja millisele talgule minna.



Kõige rohkem talguid korraldatakse täna Harjumaal ja Tallinnas, kuhu plaanitud 449 talgule on end kirja pannud üle 7000 inimese. Talgupealinna tiitlit on hoidmas taas Saaremaa, kus toimub 191 talgut, millele on registreerunud ligi 2000 talgulist. Tartumaal ja Pärnumaal on end osalejana registreerinud samuti ligi 2000 talgulist, Ida-Virumaal, Lääne-Virumaal ja Läänemaal on kirja pandud üle 1000 talgulise, Järvamaal, Raplamaal, Viljandimaal ja Valgamaal ligi 1000 talgulist. Talgupäeva tegelik osalejate arv, mis selgub laupäeva õhtuks, on olnud tavapäraselt üle kahe korra suurem. 

Talgupäeva meeskond koos Päästeametiga kutsuvad tänasel suviselt soojal ja kuival kevadpäeval järgima ohutusnõudeid, eriti ettevaatlik peaks olema tule tegemisel, ent oluline on tagada talgutel ka veeohutus ning tööohutus. Kindlasti tasub meeles pidada, et lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel ei tohi seda puudutada, vaid minna kaugemale ja anda kohe leiust teada Päästeameti numbril 112. Kui talgute käigus märgatakse katmata luukidega kaeve või muid ohtlikke rajatisi, palutakse neist teada anda päästeala infotelefonile 1524. Talgutel tuleks suurema tähelepanuga jälgida ka lapsi, eriti veekogude ääres. 

Enamikus talgupaikades algavad talgud kell 10 või kell 11, ent osad algavad lõunal, mõned peetakse ka lähematel päevadel. Tänavu korraldatakse palju veeohutusega seotud talguid nii mereäärsetes paikades kui ka siseveekogude ääres. Talgupäeva raames on kavas püstitada üle Eesti kokku 474 veeohutuse stendi, mille jaoks sai tänavu taotleda tasuta päästevahendid ja ohutusjuhendi. Vaata kaardilt, kuhu on kavas paigaldada päästevahendite komplektid ja infotahvlid http://teemeara.ee/talgujuhile/veeohutus/stendid-kaardil  

Teeme Ära talgupäeva raames toimub kõige rohkem küla-, heakorra- ja looduskaitse talguid, üha enam ka korteriühistute talguid ning noortega ja noortekeskustega seotud talguid. Mitmel pool võetakse lisaks veeohutusele tähelepanu alla ka tuleohutus. Paiguti koristatakse prügi, mõnel pool peetakse pärast tööd mõttetalguid.  

Talgupäeva kulgu kajastavad täna jooksvalt mitmed raadiojaamad: ERR Vikerraadio hommikuprogramm aitab talgulistel ärgata, talgujuttu räägib Raadio Kuku saade Ilmaparandaja. Talgupaikadest kogunevaid vahetuid muljeid saab kogu päeva jooksul jälgida talguveebist aadressil www.teemeara.ee/otse 

Juba teist aastat saavad kõik talgulised registreerimisel endale talguhundi passi, Teeme Ära talgupäeval kaasalöömist tähistava tunnuskirja, mis avab ühtlasi juurdepääsu talgupäeva partnerite eripakkumistele, näiteks rongi- ja bussisõit poole hinnaga. Elron pakub passi omanikele rongisõitu pühapäevani 50% soodsamalt, samuti kehtib homseni talgulistele 50% hinnasoodustus kõigil Simple Express bussiliinidel. Soodustuse saamiseks tuleb esitada bussis või piletikassas talguhundi pass koos isikut tõendava dokumendiga. Sarnaselt varasematele aastatele maksab Töötukassa registreeritud töötutele talgutööl osalemise eest sõidutoetust.  

Talgulised saavad jagada oma muljeid ja talguleide aadressil www.teemeara.ee/talgulood. Pilte võib jagada talgupäeva FB lehel või saata oma piltide lingi e-postiga aadressile info@teemeara.ee (juurde märkida talgute nimi ja koht). Talgupäeva videod saab üles laadida Youtube’i (www.youtube.com/), märksõna ”Teeme Ära 2016”.
Talgujuhtide tagasisidet ootame aadressil http://www.teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside  

Teeme Ära talgupäev peetakse traditsiooniliselt mai esimesel laupäeval ning iga kogukond saab ise otsustada oma talgutööd ja tegemised. 2015. aastal korraldati üle Eesti 1808 talgut, millest võttis osa 47 136 inimest ehk 3,6% eestimaalastest. 

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Siseministeerium, Päästeamet, Merekultuuriaasta 2016, Tamrex, Itella SmartPOST, Vizeum, Nordic Hotel Forum jt. 

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige

tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee 

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva meeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee

 

NB! Teadmiseks toimetustele:

Teeme Ära talgupäeva staap töötab täna kell 9.00-17.00 Tartu loodusmajas (Lille 10).

Kutsume ajakirjanikke huvi korral ka staabist läbi astuma, et saada talgupäevast jooksvat ülevaadet ning küsida vahetuid kommentaare.