Talgupäeva uudised

Ukraina, Läti, Leedu, Kreeka ja Küpros korraldavad nädalavahetusel Teeme Ära talguid 23. aprill

Eesti eeskujul ja Teeme Ära Maailmakoristuse raames toimuvad 25. ja 26. aprillil suured üleriigilised koristuspäevad Ukrainas, Lätis, Leedus, Kreekas ja Küprosel. Kokku oodatakse rohkem kui pool miljonit osalejat.

Kõik need algatused on innustust saanud Eesti Teeme Ära liikumisest, mis on tänaseks levinud juba 112 riiki.

Hoolimata väga keerulisest olukorrast Ukrainas, on sealsete talgute korraldajad seadnud eesmärgiks rohkem kui 200 000 inimese osalemise. Mullu aprillis, kui olukord oli Ukrainas samuti väga rahutu, osales koristusaktsioonis ligikaudu 170 000 inimest.

"Nii keerulisel ajal, kui inimesed on lõhestunud ja üksteisest eraldatud, suudab Teeme Ära nad kokku tuua - sellepärast me seda asja veamegi. Inimeste jaoks on see võimalus olla osa millesti olulisest, mis ei seostu militaarteemadega," tunnistab Iulija Markhel, Teeme Ära Ukraina juht.

Nii Läti kui Leedu soovivad nädalavahetusel kaasata 200 000 inimest. Sarnaselt Eestiga ei keskendu ka Läti ja Leedu talgupäev enam prügikoristusele, vaid erinevatele olulistele töödele ja tegemistele, mis on kohalike inimeste jaoks tähtsad. Sarnaselt Eestile keskenduvad ka meie lõunanaabrid tänavu Läänemerele ja rannaalade korrashoiule. 

Leedus on pärast Teeme Ära algatust metsa all ja tee-äärtes vedelev prügi vähenenud kuuekordselt. 2009. aastal koristas 70 000 Leedu vabatahtlikku kokku 10 000 tonni prügi. 2010. aastal tuli kodudest välja 100 000 leedukat, kes koristasid kokku 12 000 tonni prügi. Mullu korjati üle kogu riigi kokku vaid 2000 tonni prügi. Leedukate ja lätlaste rekordiline osalejate arv pärineb 2012. aastast kui Teeme Ära aktsioonis osales mõlemas riigis 210 000 inimest.

24. aprillil peavad suuri talguid Ukraina, Leedu ja Läti. Kreeka ja Küprose koristuspäev leiab aset 26. aprillil. Eesti Teeme Ära talgupäev toimub juba 2. mail ning kõik eestimaalased on oodatud talguveebist aadressil www.teemeara.ee leidma endale sobivad talgud ning end osalejana kirja panema.

Teeme Ära Maailmakoristus kutsuti ellu tänu suurele rahvusvahelisele huvile Eestis 2008. aastal esmakordselt toimunud Teeme Ära liikumise vastu. 2012. kuulutati välja Teeme Ära Maailmakoristuse kampaania, mida juhib Teeme Ära Sihtasutus. Maailmakoristuse eesmärgiks on juhtida tähelepanu ülemaailmsele prügiprobleemile ja julgustada inimesi kogu maailmas koos ühe päevaga oma riik prügist puhtaks koristama.Maailmakoristuse tegevustesse on aastate jooksul kaasatud ligikaudu 11,3 miljonit osalejat.

Fotosid eelmistest Ukraina, Läti, Leedu jt riikide koristusaktsioonidest leiab siit: http://mediabank.letsdoitworld.org 

Maailmakoristuse rahvusvahelist elluviimist toetavad Eesti Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest, Keskkonnaministeerium, Avatud Eesti Fond, Tallink, Skype, DHL Eesti, Carlson Rezidor Hotel Group ja PricewaterhouseCoopers, Interlex Tõlkebüroo ja Sendsmaily. Eesti vabatahtlike tööd toetavad EuroPark, Radisson Blu Hotel Olümpia, Estonian Air, Infovara, HansaRaama, Meedius Eesti, EMT, Elion ja Papyrus.

Lisainfo:
Meelika Hirmo
Teeme Ära Sihtasutus
Teeme Ära Maailmakoristus 2015
Avalike suhete juht
Kodulehekülg: www.letsdoitworld.org