Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

MTÜ Nautleja Kalamatkad puhastas Pärnu jõge (3. mai 2014, Järvamaa)

Hommik algas päikesepaiste ja tohuti entusiasmiga. Plaanis oli puhastada Pärnu jõge lõigul Purdi-Paide, mille pikkuseks umbes kümme kilomeetrit. MTÜ Nautleja Kalamatkad huvilised kogunesid kella üheksaks Roosna-Allikule, kus haagisele tõsteti süstad ja paadid. Peale aluste veeskamist sai esimesed 400 meetrit teha liigutusi mis meenutas sõudmist, millele järgnes olukord, kus sõudmise ja edasi liikumisega palju ühist ei olnud. Kes sidus nööri paadi külge ja hakkas ise oma sõiduvahendit vedama, kes lihtsalt lükkas. 



Aastakümnete jooksul langenud puud oli tõkestanud kogu läbipääsu – just sel põhjusel olidki 8 entusiasti kogunenud, et võimaldada tulevikus Pärnu jõgi kogu ulatuses süstaga läbitavaks saada. Pärast esimest tundi jõe puhastamist olime läbinud koguni 30 meetrit! Ja esimese tööpäeva lõpuks juba 400! Uputada sai mootorsaage ja paatidest vett välja kallatud. Kohati sadas vihma ja siis jälle lörtsi, õhutemperatuur soosis kiireid ja töiseid liigutusi Pärnu jõel. 

Õhtul püstitati ahjuküttega telk ja süüdati lõke, millel asuti süüa tegema. Melu ja meenutusi varasematest ettevõtmistest jätkus hiliste õhtutundideni. Hommikuks saabunud alajahtumise aitas minema peletada järjekordsed töised liigutused jõel. Teise päeva lõpuks suutsime kümnest plaanitud kilomeetrist puhasta ühe, jõest tõmmati välja umbes 110 puud, juurikat ja tohutul hulgalt oksarisu ning põllumajandus prahti, näiteks ader, mis ühe paadi lõhkus.