Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Teeme Ära talgud Vana-Võidus (7. mai 2011, Viljandimaa)

Kogunemine mõisa paraadtrepil. Esmalt toimus kohaloleku kontroll 
VÜKKi vabatahtlikud: Laine Mitt (administraator), Astrit Savitš (pehme mööbli restauraatorite ja vene keele õpetaja), Marju Roosipuu (töökeskkonna spetsialist), Tarmo Loodus (direktor), Tiiu Vaher (projektijuht, välissuhete koordinaator, inglise keele õpetaja), Mati Valli (haldusjuht), Enn Lüdig (majahoidja) ja Marko Liiva (kehalise kasvatuse õpetaja) koos oma perega (Kristina, Mia ja Marta). Nimed pani kirja agitaator Piret Aus (avalike suhete spetsialist). Hiljem liitus timurlastega Alar Sarapuu (ehituserialade õpetaja). Kuraditosin on kohal! Väga väärikas ja värvikas seltskond. Ja mis peamine, oluliste valdkondade esindajad on olemas.

Leppisime kokku, et naiste ja meeste sooline võrdõiguslikkus on EL kodanike põhiõigus ja ühine väärtus ning sellest johtuvalt on meil võrdsed õigused, kohustused, võimalused ja vastutus tööelus, hariduse omandamisel ning teistes ühiskonnaelu valdkondades osalemisel.
Inimene võib iga päev midagi ära teha. Talgutel osaletakse omast vabast ajast ja vabast tahtest. Talguline on rahulik ja rõõmus igasuguse ilmaga, teeb talle usaldatud tööd, sööb talle pakutavat präänikut ja joob rosinatega rikastatud kasemahla, ei virise kinnaste suuruse üle, ei kurda, kui selg hakkab väsima, naeratab fotograafile ning iga 15. minuti tagant ergutab kaaslasi hüüdlausega: „TEEME ÄRA!“
Vabatahtlikena „TEEME ÄRA!“ aktsioonil jagasime ülesanded järgmiselt:
Laine – teab paroole ja koode une pealt ning avab ja sulgeb majade uksi ja aknaid, vastab telefonikõnedele, mis ei ole seotud koolitööga (täna ju laupäev). Kui sellega, OK, siis füüsilist tööd ei tee, ravib oma tervist.
Mati – organiseerib töövahendid ja hoolitseb söögi-joogi eest. Ta haldab ja korraldab kõike seda, millest keegi teine mitte kunagi mitte midagi ei tea. Kui sellega OK, siis teeb ka Mati füüsilist tööd.
Marju – peab loengu teemal „Kaasaegne töökeskkond“ (KATK peab arvestama eelkõige inimeste ja nende eripäraga. Erinevused, mis on tingitud kehakujust, kaalust, pikkusest ja soost on mõnevõrra kergemini lahendatavad kui erinevused, mis tulenevad isiksuste erinevusest. Töö iseloomust ning inimese ja töö kokkusobitamisest). Kui sellega on OK, siis teeb ka Marju füüsilist tööd.
Tiiu – peab inglisekeelse loengu projektijuhtimisest ja kooli välissuhete hetkeseisust. Teeb ülevaate Leonardo da Vinci programmist ning soovitab meil liituda Facebookis „Konkurentsivõimeliseks üleeuroopaliselt“ grupiga. Kui sellega on OK, siis teeb ka Tiiu füüsilist tööd.
Astrit – räägib meile pehme mööbli restaureerimise põhitõdedest. Kuna tal sel perioodil vene keele tunde ei ole, siis sooviks ta kolleege restaureerimise alal koolitama hakata. Lepitakse kokku aeg ja jagatakse välja mööbliesemed, mida siis suvel restaureerima hakatakse. Kui sellega OK, siis teeb ka Astrit füüsilist tööd.
Marko – kasvatab meid kehaliselt, st. näitab ette harjutused saega, veepudeliga, rehaga, puurontidega, prügikotiga. Algajad õpivad ära ristsammu ja heite. Kummitama jääb mõistujutt Suurest Tõllust ja tema naisest. Loengu lõpus jagatakse kätte töövihik „Lihtsad venitusharjutused edasijõudnutele“. Kui sellega OK, teeb ka Marko füüsilist tööd.
Kristine – hoiab lastel silma peal, söödab-joodab-pissitab neid ja räägib meile väikelaste muretust elust. Ühtlasi hoolitseb ka Marko eest. Kui sellega OK, siis teeb ka Kristine füüsilist tööd.
Mia – annab teada, kui Marta autos ärkab, hoiab tal silma peal ja räägib temale, mis õues toimub. Kui sellega OK, teeb Mia füüsilist tööd ka. PS. tal on oma väike reha ka kaasas. Ta on väga tubli!
Marta – peamiselt magab, vahepeal pigistab pisara välja, siis sööb, siis jälle magab. Kui sellega on OK, siis teeb füüsilist tööd ka Marta koos emaga (traksidega kinnitatult).
Enn – peamiselt räägib meile, et tal on vaja kõrvatroppe, sest traktori kabiinis on väga lärmakas, raadiot nagunii ei kuule, toodagu talle „rohelised punnid“. Veel jutustab ta loo traktori pidurite müstilisest kadumisest ja sellest, et oksad tuleb kasti panna ikka õiget pidi. Kui sellega on OK, siis teeb ka Enn füüsilist tööd.
Tarmo – viibib korralisel puhkusel. Teda asendab õppedirektor, aga seda igapäevastes tööülesannetes. Talgutele tuli ta ise kohale. Objekt on vaja ikka enda silmaga üle vaadata. Ühtlasi võib ta erakorraliselt puhkuse katkestada, sest on vaja otsustada talguliste preemia suurus, väljamaksmise aeg ja koht. Kui sellega on OK, siis teeb Tarmo ka füüsilist tööd.
Piret – üllatab poemüüjat, kuna soovib pool tundi enne kaupluse avamist „mulliga“ ja „mullita“ vett osta. Lisaks reguleerib liiklust, teavitab Teeme Ära staapi talgutel toimuvast, kõnnib tähtsa näoga objektil ringi ja pildistab, kõnetab külarahvast, tutvustab möödujatele VÜKKis õpetatavaid erialasid – ühesõnaga spetsialiseerub avalikele suhetele. Kui sellega on OK, siis teeb füüsilist tööd ka Piret.
Alar – on suhteliselt napisõnaline. Ta tuli lihtsalt vaatama, et kaua me siin jändame nende puudega. Tema kui ehituserialade õpetaja teab, et enne kui ehitama hakata, on vaja tundma õppida ehituses kasutatavaid materjale ja töövahendeid. Pikka juttu siin pole midagi, Alar asub kohe ka füüsilist tööd tegema.

Planeeritud mõisapargi korrastustööd said päris alguse juba 19ndal aprillil ja vältasid terve nädala. Kes käinud Vana-Võidus, see hoomab Viljandi Ühendatud Kutsekeskkooli territooriumi suurust.
Neil päevil töötasid õpilased koos õpetajatega ca 30-liikmeliste gruppidena ja tegid korda suurema osa mõisapargist. Vana-Võidu mõisapargi korrastustöödel osales ca 120 töömesilast.
Siinkohal suur tänu tegijatele!
7. mail võeti ette äsjarenoveeritud õpilaskodu esine plats. Seal oli terve rida igerikke mände, mis vajasid langetamist, et rajada teed uuele haljastusele. Kolmteist talgulist sebisid tubli viis tundi: saagisid, tassisid, riisusid ja rõõmustasid. Päike säras ja põhjatuul oli soodne.
Pildigalerii on üleval VÜKKi ametlikul Facebooki leheküljel
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.122365891177011.30341.118982988181968

Elagu sotsiaalvõrgustikud ja sooline võrdõiguslikkus!!!
Homme on emadepäev. Palju rõõmu sel puhul emadele! Isadepäeva tähistame novembrikuu teisel pühapäeval.


Piret Aus