Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Vao ratsaklubi Volbritalgud (30. aprill 2011, Lääne-Virumaa)

„Teeme ära“ talgute üheks avasündmuseks olid Vao ratsaklubi Volbritalgud 30.aprillil.
Talgupäeva juhatasid sisse veebruaris tegevust alustanud Vao Ratsaklubi MTÜ juhatuse esimees Lembitu Pihlak ja Vao rahva tegemistega tutvuma tulnud Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum. "Kuni su küla veel elab, elad sina ka", lausus Vallbaum kingitust, lipumasti viiru, üle andes.

Huvi talgute vastu oli üllatavalt suur. Lisaks 21-le registreerunud talgulisele tulid kohale veel üle 40-ne töökat kätepaari omava inimese Vaost, Väike-Maarjast, Rakverest ja kaugemalt. Lõplik talgutel osalenute arv oli 68 inimest!
Tubli töö kestis 4 tundi. Riisusime kokku ja vedasime päästeametiga kooskõlastatult tehtud lõkkesse kümneid koormaid oksi ja lehti. Talgutööd tegid ühise sõbraliku perena kõik: lasteaialastest pensionärideni; kohalikud kui kaugelttulnud; nii vallavalitsuse ametnikud, kultuuriinimesed ja kontorirotid kui profid võsalõikajad ja ehitustöölised.
Ainsaks märkimisväärseks leiuks oli nõukaaegne plekist silt "Suitsetamine keelatud". Nagu kiuste, keeras tuul seepeale lõkkesuitsu just talguliste poole, et kõik saaksid oma riietele ka lõkkelõhna juurde.
Kokanaat varustas talgulisi piisava hulga morsi, supi ning küpsetistega. Töökas talgupere kiitis kokki taevani. Mihkli vaaritatud mõdu oli samuti maitsjatele mokkamööda.
Huvilistele olid avatud Vao tornlinnuse uksed.
Peale tööd ja kõhutäit algas tall-tõllakuuris talgusimman. Muhedat muusikat mängisid vaheldumisi ansamblid "Bond Bänd" ja "Tänatehtu". Tallis keerutati tantsu ja kuulati muusikat veel mitu tundi.
Talgupilte saab vaadata http://pilt.delfi.ee/my_album/206435/
Tublide talguliste abiga saime ilusama ilme tornlinnuse ja tall-tõllakuuri ümbrusele ning Vaost Ebavere poole suunduva tee äärne vana kiviaed ilmus paljude aastate „kultuurikihi“ seest nähtavale.

Ulvi Mehiste