Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgute lugu (, Tartumaa)

Siiani on kõik minu talgukogemused seotud rämpsu ja sodi koristamisega. Kaheksakümnendate lõpul korraldati meie külas igal kevadel laupäevak. Mäletan, kuidas õues oli näha selliseid täiskasvanuid ja suuri lapsi, keda muidu üldse ei näinud. Kraavist tiriti välja sinna aasta jooksul loobitud mittevajalikud asjad (eredalt on meelde jäänud roostetanud lapsevanker ning suur hunnik kasvuhoone tükke). Iga murulapp ja hekialune riisuti üle ja tiigi ümber põletati kulu. Õhtul mängisid lapsed luuremängu "Kaksteist pulka".


Kuna minu pähe ei mahu, kuidas täie mõistusega inimene saab auto aknast kohvitopsi lendu lasta või oma olmeprügi metsa alla kallata, siis olin ülimalt õnnelik, kui Teeme ära! esimest korda toimus. Käisin koos õpetajast naabri ning tema klassiga kodu lähedal maantee äärsetest kraavidest sinna loobitud saasta kokku korjamas. Kõige kurvem oli leida õllepudelisse kinni jäänud ja seal oma lõpu leidnud hiirekest. Autokummid, kotitäis korralikult kokku volditud naiste riideid, hunnik värvipurke ja kastitäis katkiseid lauanõusid tegid lihtsalt kurvaks.

Sellel (2011) aastal ma ametlikult talgutest osa ei võtnud. Ühistu kutsus üles truupi paigaldama, aga kuna kaevamisega tegeles kopp ja kaevatu kinni ajamiseks oli kogunenud hulk mehi, korjasime õe ning paari naabriga sissesõidutee äärde loobitud hamburgerite ümbrispabereid, pudeleid, kohvitopse kommi- ja krõpsupakke jne. Selle aasta huvitavaimaks "saagiks" oli kraavi visatud täiesti terve prügikast (Irooniline, kas pole?) ja kilekotti pakitud kartulikoored (inimesed ei väsi mind hämmastamast). Samas, võrreldes varasemate aastatega on olukord paranenud ja see teeb rõõmsaks.


Marit