Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Võhma kooli talgujutt (viimased aastad, Viljandimaa)

Eks koolid on talguid pidanud ajast aega. Nimetati neid siis talguteks, ühiskondlikult kasulikuks tööks või leninlikeks laupäevakuteks. Kooli ümbrus vajab igal kevadel korrastamist ja kes seda ikka teeb kui mitte koolipere ise.

Viimastel aastatel on Võhma kooli talgupäev välja näinud nii, et viimasel aprillikuu koolipäeval jagunevad õpilased vanusegruppidesse ja vastavalt sellele suundutakse objektidele. Algklassid koristavad reeglina koolimaja ümbrust. Suuremad lapsed tegutsevad talgupäeval kooliaias või suunatakse kommunaalettevõtte Elko poolt linnakese haljasaladele. Üks grupp suuremaid õpilasi koristab aga Sakala Teede töötaja juhatusel Imavere- Viljandi maantee ääri. Maanteel jagatakse õpilased paaridesse ja iga paari koristusala on 2 km mõlemal pool teed. Kilomeetreid on hea lugeda kilomeetripostide abil. Õpilased varustatakse helkurvestide, töökinnaste ja prügikottidega. Eks leide on maantee ääres igasuguseid olnud, õnneks midagi väga jubedat pole ette sattunud. Siinkirjutaja kogemus näitab, et kõige enam leiab kraavidest taarat, autojuppe ja erinevaid riideesemeid: kindaid, sokke, salle. Taara ei ole maanteekraavi sattunud ainult möödasõitja autoaknast. Taarat on maanteekraavidesse pillatud ka kastide ja kilekottidega suuremas koguses. Kraavidest leitud ravimikarpide pealt võiks teha omi järeldusi …
Talgupäeva õhtul trallitab koolipere koos linnarahvaga volbripeol. Seegi on juba aastatepikkune traditsioon. Siis koguneb linnavalitsuse maja kõrvale peoplatsile igasugust masti tegelasi- küll nõidasid, vampiire ja libahunte. Koos grillitakse hooaja esimesed vorstid ja proovitakse jõudu ning osavust erinevates nõiamängudes.
Tänavu sai talgupäev teoks koolis toimunud metsanädala viimase üritusena enne pidulikku lõpuaktust. Reedel , 6. mail tegid õpilased ühisel jõul korda koolimaja ümbruse ja kooliaia.

Anonüümne talguline