Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Tallinna Tõnismäe Reaalkooli talgud Hundikuristiku kaitsealal Kadriorus (7. mai 2011, Harjumaa)

Otsustasime osaleda talgutel Euroscola projekti raames. See oli meie koolile/klassile esimene kogemus. Kui hakkasime otsima koristamisobjekti, tekkis mõte korraldada ka oma kodulinna ühe huvitava paiga uurimistööd: mitte ainult koristada, vaid ka kirjeldada ilusat ja huvitavat paika. Selleks paigaks valisime Hundikuristiku kaitseala Kadrioru idapiiril.

Miks nimelt selle paiga? Vähesed inimesed teavad, et siin asub juga, oja, paljand ja ajaloolise lubjaahju varemed. Oma talgute ja uurimistööde jaoks tegime ka oma lehekülje Internetis, aadresil ttrktalgud.weebly.com
Talgute päeval kogunesime kell 10.00 Oru hotelli juures. Kokku tuli 33 inimest, kõigil rehad ja ämbrid käes: 23 õpilast ja 9 lapsevanemat ning meie klassijuhataja.
Otsustasime, et hakkame töötama kahes grupis: üks grupp (kellel olid kummikud jalas) tegutseb Hundikuristiku oja mõlemal pool Kuristiku tänava poolel, kus pinnas oli veel päris märg. Teine grupp läheb ülesse Valge tänava suunas ning koristas seal platsi, raja ja territooriumi lubjaahju kõrval.
Tööd oli küllaltki ja isegi rohkem, kui arvasime. Kuiv muru, lehed, peened ja jämedad oksad, rääkimata kile- ja paberkottidest, pudelitest ja muust. Eriti palju tööd oli nendel, kes puhastasid prügist oja ja juga, sest talviste karmide tuulte tõttu on kuristikusse langenud rohkesti jämedaid oksi. Palju vaeva nägid ka need, kes koristasid lubjaahju ümbrust - koristasime kümmekond ämbritäit klaasikilde ja tühje pudeleid!
Suure elavuse tõi Aktuaalse Kaamera korrespondentide saabumine. Maksim Galanin vestles nii õpilaste, lapsevanemate kui ka klassijuhatajaga. Mõnedel (Stanislavil, Martal, Gabriellal) õnnestus anda väikest intervjuud.
Aga talgud läksid edasi: koristamine ja siltide paigaldamine, prügi kottidesse korjamine ja suurte palkide kuristikust tõstmine ning ühte suurde kuhja ladumine. Töötasime peaaegu kella neljani. Tulemus: üle 50 kotitäie prügi, suur hunnik jämedaid oksi, märgistatud looduslikud ja ajaloolised vaatamisväärsused, lehtedest ja okstest vaba Hundikuristiku oja.
Lõpuks olid kõik juba küllalt väsinud. Veel paar fotot mälestuseks ja võisime koju minna.
Talgupäev andis kõigile tohutult positiivseid emotsioone. Imeilus kevadpäev, töö enda ja teiste inimeste heaks, koostöö ja üksteise abistamine, uus kogemus ja uued muljed - selle päeva rikas saak!

Natalia Jemets