Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgud Oiderma külas (7. mai 2011, Pärnumaa)

7. mai on taas ajalugu. Küla kroonikasse jääb see päev üleriigiliste talgutena, kus taaskord saab meenutada neid tublisid elanikke, kes võtsid vaevaks oma vabal päeval kodust välja tulla talgutele. Rahvast sai kokku 24. Sel korral oli eelmise aastaga võrreldes vähem osalejaid, aga eks inimestel ole omad põhjused, miks tulla ei saanud.

Siiski hakkas silma see, et küla keskuses miskipärast eriti rahvast ei olnud (muidugi kiitus neile, kes olid). Tuldud oli just ümbruskonnast. Ei võtaks väike panus oma kodukoha korrastamisel kelleltki kätt otsast. Liigume ju kõik igapäevaselt külas ringi ja palju meeldivam silmale on korrastatud ümbrus kui risustatud ning prahiga kaetud alad.
Laste koristada oli suurelt maanteelt külla tulev tee, mis pea kaks kilomeetrit. Massiliselt kraavis vedelev taara annab tunnistust sellest, et risustajateks ei ole keegi muu kui mehepojad, kes koju tulles vägijookidest pungil, ei jaksa sisust tühjendatud taarat lähimasse kauplusesse viia, vaja see üleliigne samas kraavi visata. Ise kurtmas saatusekaaslastele, et elu on raske ja toetused väikesed. Sellised sellid paneksin ühise nimetuse alla- hoolimatud. Ei tule nad kunagi natukestki oma järelt koristama.
Tänu tublidele abilistele sai küla siiski kauni ilme, külamaja värv muutus säravamaks ning talgulisi ootas peale tööpäeva aurav supp koos kohvi ja küpsistega. Olite tublid!
Talgupäeva toetasid OÜ Jatiina, Urmas Kivisalu, Mätiku talu, Oidrema Külaselts ja Koonga vallavalitsus.


Mrike Pikkmets