Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Mitmekesiste leidudega talgud Uus-Rebalas (mai 2008-2010, Harjumaa)

Meie oleme oma Uus-Rebala külaga külaga kõik aastad hoogsalt kaasa löönud. Puhastame 3 km pikkust teed kiriklast maanteeni. Esimesel aastal oli olukord väga hull, sest koristada tuli lausa nõukogude kolhoosiajast maha jäetud eterniiti, vanu roostetanud auto-ja traktori osi.

Meeletult igasugust sodi oli veetud kunagistesse paekivimurdudesse. Männituka alune aga oli täis kaugsõiduautode rehve. Ja uskuge neeed olid suured ja neid oli palju. Kogusime ka hulga puitu, euroaluseid, kaste ja kuivanud puutüvesid. Need kuhjasime kokku keset männituka alla viivat teejuppi. Mõtlesime kogu kuhila tuulevaikse ilmaga ära põletada, aga ootamatult kujunes meie töö mälestusmärgist imetabane abiline. Nimelt ei saanud autod enam männikusse pahandust tegema sõita ja nii seisab kuhil (küll veidi koomale vajunumana) samas kohas edasi. Ei raatsigi enam ära põletada!

Samal esimesel aastal oli kõige õõvastavam leid terve koorem läbivettinud ja roojaseid mähkmeid. Ilmselt kuskilt hooldekodust. Neid on Kuusalu kandis paar tükki. Proovisime neid algul plastikaatkotti toppida, aga süda hakkas läikima. Lõpuks otsustasime, et kuna tegemist on siiski loodusesse sulanduva kraamiga ja kuna mähkmeid kattis osaliselt ka paari aasta vanune kultuurkiht, siis jätsime koleda koorma paigale ning katsime veelgi okaste ja pinnasega.

Meie Männi tänava perenaine Ülle aga sattus peale šokiperekonnale. Nimelt kõndis ta omaette veidi kaugemale metsa alla ning märkas puude all äravisatud kiirtoidu karpi. Kükitas ning tõstis karbikaane. Püstise sikksakiga jäiga kaela otsast vaatasid talle vastu kaks külma silma ja kümmekond väiksemat väänlevat silmaomanikku. Karbikaas vajus vaikselt ja kiiresti tagasi omale kohale. Paraja Šoki said ilmselt mõlemad pooled. Järgmisel aastal tuli Ülle mees talgutele üksinda. Aga tööd tegi kolme eest :)

Meeli Hunt