Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgud Haaslava külas (5. mai 2012, Tartumaa)

Minu talgulugu sai alguse esimesest suurest koostegemisest. Järgnevatel aastatel oleme lihtsalt oma inimestega oma kodu ümbruskonda püüdnud puhtastada, sest sodine elukeskkond meile ei sobi.

Prahised teeääred riivavad silma ja kuna konti selline töö ei murra, suuri kulusid ka ei tekita, siis nii teda tehtud ongi. Loomulikult saab seda ka jooksvalt ja igapäevaselt teha, et kummardad ja võtad sodi üles. Aga kuna on juba selline üritus loodud, kevadel sulab lume alt talvega kogunenud sodi ja koristamist on rohkem, siis oleme ka n.ö. ametlikult oma talgud registreerinud ja koristanud teistega ühel päeval. On nagu kuidagi pidulikum ka kui tead, et hulk eestimaalasi on sellel päeval oma panust andmas :)
Aga sellel aastal oli taaskord tegus päev ja saak korralik. Kuna elame küllaltki tiheda liiklusega maantee ääres ja lisaks on ligiduses käimas eramute ehitusi, siis koguneb rämpsu, mida koristada, ohtrasti. Sellel aastal oli keegi (arvatavasti Maanteeamet) otsustanud ka mõned peenemad puud tee ääres parema nähtavuse huvides maha saagida. Igatahes olid need kokku korjamata ja maas vedeles hulgaliselt oksi ja võsa ja isegi suuremaid puid. Niisiis oli sellel aastal tööpõld laiem kui eelnevatel ja saak sellevõrra suurem. Lisaks muule pudi-padile maantee äärest (autoakendest väljalennutatud suitsupakid, kohvitopsid, plastikust joogipudelid jne.) leidsime näiteks suure pelletikoti, ehitustelt ära lennelnud penoplasti ja kilesid. Üks hälvik oli ilmselt tühjendanud keldrit ja visanud siis kilekotitäie klaaspurkides moose ja konserve tee äärde - oleks purgid terved, oleks saanud ilusti kaaned maha võtta, ära tühjendada ja purgid utiliseerida, aga lennutamine oli hulga purke puruks teinud ja siis selle löga kokkukraapimine ajas ausalt öeldes ikka kurjaks küll. Leidsime tee äärest ka mingit metalli, kohe peatus meie ligidal üks väike maastur, lahke onu oli nõus metalli endale võtma ja ise selle utiliseerimisega tegelema. Meile see sobis :) Pärast tööd küpsetasime oma suitsuahjus hommikul Peipsilt toodud kala ja vanaema küpsetas õunakoogi. Hiljem tegime lõket ja põletasime kokkutassitud oksad ja muu põleva materjali. Kõikvõimalikud pakendid leidsid esmaspäeva hommikul tee linna pakendikonteineritesse. Seoses sellega on mul ka ettepanek Teeme Ära meeskonnale - ametlik koristuspäev võiks olla enne Volbrit. Põleva rämpsu saab siis Volbrilõkkes ära põletada. Jaanipäevani ei tahaks oksahunnikut säilitada (tuul ajab teda laiali ja lihtsalt inetu on see risu lõkkeplatsil vaadata), eks selleks ajaks leiab jälle uut materjali.
Kokkuvõtteks tahan tänada kõiki osalenuid, neid oli rohkem, kui eelnevatel aastatel. Oli ka üllatusosalejaid, kelle panuseta oleks läinud märksa kauem ja vaeva oleks tulnud näha rohkem (aitas autokäruga oksi lõkkeplatsile vedada).
Ja kuni lokkab kultuuritus, jätkub sodi väljaloopimine autoakendest, kuni hälvikud tassivad oma rämpsu metsa alla, on meil ka tööd. Kohtumiseni järgmistel talgutel.

Ursula Randla