Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgud Pärnus Tralli lasteaias (5. mai, Pärnumaa)

Pärnu Lasteaed Trall osales Teeme Ära talgudel esimest korda. Eesmärk oli ajahambale jalgu jäänud mänguväljakute korrastamine, turvaalade loomine ümber atraktsioonide, uute mängumajade ehitamine ning üleüldine koristamine.

Kõik sujus suurepäraselt. Talgutele registreeris 102 inimest (lapsevanemad, lasteaia õpetajad ja tugitöötajad), lisaks saabusid hommikul Lasteaed Trall hoovile mitmed vabatahtlikud, kes olid meie toimetamisest eelneval õhtul internetist lugenud ning tahtsid samuti aidata.
Uskumatult tublid on need meie Eesti inimesed :)
Kokku osales Tralli mänguväljakute korrastamisel 115 inimest!

Et ettevalmistused olid tehtud aegsasti ja põhjalikult, ei pidanud keegi töötegemist ootama.
Kõik saabujad jagati operatiivselt erinevate objektide vahel laiali ning olgugi, et ametlik talgupäev pidi kestma kl 10-14, tehti reaalselt töid kl 9-16. Päeva tulemus oli vapustav:
1. Kahe liumäe ümber ehitati korralikud turvaalad. St liumäe ümber ja alt kaevati maa üles ning süvendati, paigaldati biotekstiil ning täideti ala liivakastidest võetava vana liivaga. Äärtesse paigaldati ühe abivalmis lapsevanema toodud saarepuu palgid.
2. Kahe vedrukiige ümber loodi korralikud turvaalad tänu millele ei tõuka laste jalad enam hoogu porilompidest vaid pehmelt liivalt.
3. Vanad lagunenud kõnniteed kaeti osaliselt uue teekattega.
4. Ühe lasteaia peasissekäigu esine kõnnitee võeti üles ning asendati uuega.
5. Kaevu tn poolsel õuealal lammutati ohtlikud ja lagunenud betoonääred. Nende asemel ehitati lauge küngas, mida talvel saab edukalt kasutada ka väikese kelgumäena.
6. Et talvel kelgutamine ohutult mööduks, kaevati välja 2 kaarredelit ning paigaldati need uuele kohale.
7. 6 liivakastist kaevati välja vana liiv, mis viidi liumägede ümber loodud turvaaladele.
8. Lisaks kaevati ja veeti aiakärudega laiali 45 tonni tellitud uut liiva. Sellega täideti tühjendatud liivakastid ning kaeti turvaalade pind.
9. kaugest minevikust olid sõimerühmade õuealale jäänud autorehvidest moodustatud turnimisrivid. Need kaevati välja ning asendati madalate poomidega.
10. Kuna aed tugevaid mehi täis oli, sai õuesõppe palgist laud ühelt majaküljelt teisele, õppimiseks sobivamale alale, ümber paigutatud.
11. Talgupäevale eelnenud kuude jookul kogusid lapsevanemad omaalgatuslikult raha mängumajade ostmiseks. Kokku osteti 3 uut majakest. Üks abivalmis lapsevanem tõi majad Võrust Pärnusse ning organiseeris nende värvimise. Talgupäeval ehitati kõik valmis!
12. Kuna tegemist oli perepäevaga, olid talgudele oodatud ka kõik lapsed. Et emmed-issid saaksid hoogsalt tööd teha, oli meie talgumeeskonna poolt organiseeritud ka lastehoid. Seda vedasid 2 usinat noort ema. Vahepeal oli nende valvata üle 25 lapse.
13. Lisaks suurematele ümberkorraldustele riisuti tänu talgulistele ära kogu Lasteaed Trall ümbrus, puhastati kõnniteed läbikasvanud rohust, istutati ümber mõned põõsad ning koristati prügi.
Lasteaia poolt oli kõigile talgulistele organiseeritud kosutav lõunasöök ja värskendav jook.

Talgupäeva järelkajana jõuab lähinädalail sõimerühma mängualale uus vedrukiik!

Pilte meie talgupäeva tegemistest leiab aadressilt: http://fotod.www.ee/trall/3/

Suured tänud veelkord kõigile nõu, jõu, töövahendite, materjalide ja mõõtmatu tööjõu eest!
Loodame, et see suur töö ei jää viimaseks ühiseks pingutuseks ning järgmisel aastal kohtume taas

Riin Põldme
Isabeli (4) ja Oliveri (2) ema
Pärnu Lasteaed Trall hoolekogu esimees
Talgujuht