Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Suguvõsa kartulivõtutalgud (1973 kuni 1990, Tartumaa)

Seni kuni inimene elab maal ja omab natukenegi põllumaad (nõuka ajal maal elaval õpetajal oli 0,14 ha), siis tahab sinna midagi ikka kasvama panna. Külvamisest ja rohimisest käib jõud üle, aga saagikoristus on ikka suur töö. Sellel kaugel ajal oli igale linnainimesele tähtis maal tuttava või sugulase juures kasvatatud kartul (mille kolhoosipõllu lämmastikväetisest sinine).

Pealegi sai suguvõsa asjalikult koos toimetades ka muud jutud töö ajal räägitud. Tavaliselt kulus 2 päeva käsitsi konksuga kraapimiseks, sorteerimiseks ja keldrisse vedamiseks. Sorteerida tuli 3 jakku: seeme, seakartul (vigased ja väiksed) ja söögikartul. Põllul rügamisega samal ajal kerkis köögis pärmitainas, millest koos tehti väikesi kaneelisaiu või siis moosiga plaadikooki (purukooki). Tugevaks õhtusöögiks oli ikka seapraad, hapukurk, kartul, vahel ka marineeritud seeni lisaks. Põllul joodi morssi või külma kaevuvett, õlut ei olnud kombeks ligi võtta, seda joodi õhtul söögi kõrvale. Tihti oli see nn varblaseõlu, maltoosast tehtud, lahtiselt ämbris 2 päeva käinud. Värske saia-koogi kõrvale võtsime pitsi nn konjakit, et järgmisel päeval lihased ei valutaks ja jõime piparmündi või pärnaõieteed. Nüüd enam sellist käsitsitööd ei tehta ja suguvõsa saab kokku harva, kahju.

Anonüümne talguline