Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

Talgud Arukülas (5. mai 2012, Harjumaa)

Raasiku perekeskus kolib juba kolmandat korda. Kes asjadega lähemalt kursis on, teab, et seni oleme lasteaia ruume kasutanud. Sellel aastal andis vallaesindus perekeskusele seni kasutuseta seisnud ruumid valla raamatukogu kõrval. Seega, meil on talgute jätkulugu.

Tegelikult said meie talgud juba eelmisel õhtul alguse, kui selgus, et mina oma naisterahva kangusega ikka telliskividest seina ei lammuta. Siin tuli vanem poeg Herko appi ja poole üheks öösel sai talgute töötander ette valmistatud.
Järgmine hommik algas kiire sahkerdamisega: pajatäis kohvi termostesse, töökindad, prillid, mopid ja ämbrid autosse ja minek! Kõigepealt Karini juurde, kes juba mitu aastat jutti meie talgulistele kuldpruunid kringlid küpsetab, siis poodi, et vett ja muud vajalikku soetada.
Talgulised olid kenasti kohale jõudnud ja valmis kohe alustama. Lükkasin talgulugude plaadi CD-mängijasse ja tööle!
Kuigi olin juba varem kogu tööalaga tutvust teinud, imesetasin ikka ja jälle, kust kohast inimestele sellist träni ja kola kogunenud on?! Ühtepidi oli see huvitav, teisalt jälle isegi kasulik- avastasime asju, mis nõuka-aega meenutasid. Üks tore tähelepanek ka- kola hulgast leidis iga talguline midagi, mis uue elu ja kasutuse sai. Mina näiteks sain vana piimanõu, mis täiesti korralik ja kasutatav. Eriti hea silm oli Katriinil, kes andeka ja loova inimesena paljudes asjades veel väärtust nägi ning nendest midagi teha mõistis ja oskas. Sellistel inimestel peaks teles kohe oma saade olema- Eestimaal oleks tarbetuid asju kordi vähem!
Tegelikult vedas meil juba sellega, et kohalik keskkonnapäälik Alari meie kampa tuli. Kogu prügi sai juba alguses teadlikult sorteeritud ja korralikult ära viidud. Suureks toeks oli ka mu noorm poeg Hillimar, kes raskete asjade tõstmise ja tassimise juures abiks oli.
Raasiku vallavalitus oli piirkonna talgulistele maitsva talgusupi keeta lasknud ja nii said kõik tublid tegijad kõhud korralikut täis. Liasks veel kringlit ja muud magusat.
Kella kuueks õhtul sai töö otsa- kõik, korras!
Kõik varem mainitud ja ka Karin, Raul, Eda, Norman, Helen ja väike Laura-Liisa, Sirje, Timo, Anu, saavad „Teeme ära“ tänukirjale lisaks ka muhu rahvariitete ainetel kujundatud triibumustrilise taldriku. Kes ka varem meie talgutel osalenud on, saavad juba kogu pere söögilaua rõõmsate tänutaldrikutega katta.
Tänusõnad ka „Teeme ära“ peakorraldajatele toreda paki eest! Selle sisu leidis kohe kasutust- leht käis ringi ja kindad leidsid kasutust. Plaat on aga väärt veel edasi kasutamist- talgulood sobivad ka koolilastele ajaloo tundide rikastamiseks.
Kohtume järgmistel „Teeme ära“ talgutel!

Õnnela Metsaorg