Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk.
Tagasi

„MAAILMAKORISTUS 2012“ PLAKATITALGUD KEILA LASTEPÄEVAKODUS RUKKILILL. (2011. aasta oktoober, Harjumaa)

Kodanikualgatusest „Teeme Ära“ , mis sündis aastal 2008 Eestis ja mille käigus koristasid meie kodumaad prügist puhtaks üle 50 000 vabatahtliku , on prügitõrjumispisikuga nakatanud sadu tuhandeid inimesi enam kui 60 riigis . Asjata ei nimetata „Teeme Ära „ ettevõtmist Eesti Nokiaks . 
Nimetatad algatusest on sündinud projekt World Cleanup 2012 (Maailmakoristus 2012 ) , mille eesmärgiks on aastal 2012 puhastada prügist terve planeet Maa. Ajavahemikus 24.märts kuni 25 september 2012 toimuvad erinevad koristustalgud üle maailma. 


Oktoobris 2011 alustati projekti reklaamkampaaniat, mille raames tehti ettepanek Eesti lasteaedadele ja koolidele osaleda meediaplakatite, mida eksponeeritakse ajavahemikul 10.oktoobrist kuni 09.novembrini 2011 9 Eesti linna bussiootepaviljonides ja välireklaampindadel, kujundamisel ja valmistamisel. 
Kutse plakatite loomiseks saabus ka Keila lasteaeda RUKKILILL, mille lapsed, lapsevanemad ja kasvatajad on „Teeme Ära „ talgutel olnud aktiivsed osalejad traditsiooni sünnist alates. 
Meie lasteaia Lepatriinu ja Liblikate rühma lapsed ja kasvatajad otsustasid rõõmuga kutse vastu võtta ning minna appi suurepärase ettevõtmisega seotud info levitamisele üle maailma. 
Lepatriinu rühmas osales ideede kogumises ja teostamises kogu rühm suure õhinaga : toredaid mõtteid ja asjalikke ettepanekuid tuli iga lapse käest. Eesmärgiks oli saada plakat kõnetama kõiki möödakäijaid ja panna neid mõtlema , kui oluline on puhtus nii meie enda kodus kui kogu planeedil. 
Lepatriinu rühma lastele on keskkonnakaitse ja taaskasutuse teemad tuttavad ja nendest asjadest ei räägita ainult kord aastas talgute ajal. Püüame ka igapäevaelus käituda nii, et järgmiste talgute jooksul ei tuleks kellelgi teisel meie järelt prahti koristada. Samuti on meie lapsed väga teadlikud taaskasutusest ning enne mõne asja äraviskamist mõtlevad nad alati enne , kas asja ei saaks mõnel muul viisil ära kasutada või kas näiteks taaskasutuskeskuses ei leiaks minu jaoks kasutu ese uut ja õnnelikku omanikku. 
Koostegutsemises peitub teatavasti jõud ja kuna ka plakati formaat oli suur, avanes kõikidel rühma lastele võimalus selle valmimisele käed külge panna. Igaüks sai valida endale sobivad värvid ja koha suurel plakatil. Otsustasime joonistada ilusaid sädelevaid kommipabereid, mida ei tasu hoida taskus ega jätta kuhugi vedelema. Kommipaberi koht võib olla, kuid ei pea alati olema prügikastis: pilkupüüdvatest ja värvilistest paberitest saab kokku panna lustaka mosaiikpildi või valmistada mõnele sõbrale või kallile pereliikmele toreda sünnipäevakaardi. 
Plakat sai ilus ja värviküllane. Eriti tähtsaks pidasid lapsed asjaolu, et iga autor sai plakatile oma käega kirjutada oma nime ja kinnitada seeläbi oma isiklikku osalust maailmakoristamise ürituses. 
Plakati esmaesitlus toimus loomulikult lastevanematele, kes olid ääretult uhked, et nende tublid lapsed on andnud oma panuse selle suure projekti õnnestumisele. 
Plakati valmistamisel kaasa löönud Marti-Steni ema Helen pidas vajalikuks märkida järgmist: „ Lasteaed on lapsele kodu kõrval tähtsuselt järgmiseks allikaks, kust laps ammutab teadmisi maailma kohta . On tänuväärne, kui lasteaed ei piirdu õppeprogrammis ettenähtud miinimumiga ja püüab koos lastega kaasa lüüa ka muudes ettevõtmistes. Mängu ja meisterdamise kaudu jõuab teave lapseni talle arusaadaval moel ning annab talle võimaluse kaasa lüüa projektides, mis ulatuvad koduõuest palju kaugemale.“ 

Laura Brita isa Marguse kommentaar:“ Oleme väga rahul, et lasteaia eesmärgiks on muuhulgas ka laste väärtushinnangute kujundamine laiemalt. Lasteaias jäätmete ja taaskasutusega seonduva temaatika selgitamine on heaks näiteks sellest, kuidas lastes tekitada juba varakult tunnetus , et nende igapäevased teod ja valikud mõjutavad keskkonda.“ 
Loodame ,et meie plakatit nähes nõustuvad kõik sellel oleva üleskutsega –Teeme koos maailma puhtaks! ja lisaks nõustumisele võtavad ka ise nimetatud tulemuse saavutamiseks midagi ette. 

Keila LPK Rukilill