TÄ Maailmakoristuse meeskond kutsub: Reet Aus räägib Puhta Maailma Klubis ausast moetööstusest 21. jaanuar

Täna, 21. jaanuaril kell 18.00 toimub Tallinna Ülikoolis Puhta Maailma Klubi, kus moe-, teatri- ja filmikunstnik Reet Aus räägib moetööstuse telgitagustest, keskkonnamõjudest ning jagab oma nägemust, kuidas rõivatööstust ausamaks muuta.


Teeme Ära Maailmakoristuse (Let’s Do It! World Cleanup) Puhta Maailma Klubi kohtumiste sarjas saavad sõna erinevad tuntud visionäärid, et arutada keskkonna- ja kodanikuühiskonna teemade üle.  

Täna Tallinna Ülikooli Nova majas toimuvas Puhta Maailma Klubis üles astuv Reet Aus on tuntud eelkõige taaskasutusel põhinevate rõivaste disainerina. Doktorikraadiga Aus esitles 2013. aastal innovaatilist moekollektsiooni “Upcycled in Bangladesh”, mis oli valmistatud Bangladeshi masstööstuses tekkivatest kangajääkidest. Lisaks on ta osalenud esimese eestlasena Londoni moenädalal, olnud aastaid Erki moeshow peakorraldaja ning pälvinud mitmeid auhindu, nagu Eesti Vabariigi Kultuuripreemia ja Kuldnõel. 

“Meedia ja ühiskond on lühinägelikult keskendunud ainult väikesele osale moetööstusest – ostmisele ja müügile. Moetoote eluahela teised etapid jäävad tavatarbijale märkamatuks. See omakorda loob sotsiaalseid ja keskkonna probleeme. Teadlik tarbija on valmis võtma oma ostukäitumise ees vastutust makstes riiete eest praegusest kõrgemat hinda. Kui tarbijate poolt oleks surve, siis muudaksid ka suurettevõtted tootmisstrateegiaid ja aeglustaksid oma tsüklit ning muutuksid seeläbi eetilisemaks,” ütles Reet Aus. 

Rõivatööstust on mitmel pool kirjeldatud kui teist suurima keskkonnamõjuga tööstusharu pärast naftatööstust, sest see hõlmab suurt magevee, kemikaalide, väetiste ja erinevate teiste keskkonda kahjustavate lisaainete kasutamist. Ühtlasi on kiirmoe tööstust kritiseeritud ka töötajate halbade tingimuste tõttu, mis põhjustavad rõivaid valmistavatele inimestele sageli lasua pöördumatut tervisekahju. 

“On näha, et inimeste teadlikkus selles vallas kasvab, kuid suuremate muutuste toimumiseks on vaja info levitamisega jätkuvalt töötada. Ka maailmakoristuse projekti eesmärk toetab seda sõnumit, et teadlik tarbija saab nii enda kui meie planeedi jaoks palju head ära teha,” märkis Aus. 
Puhta Maailma Klubi eestvedajaks on Teeme Ära Sihtasutus koostöös Tallinna Ülikooliga. Esimese klubi kohtumise avas innovaatiliste algatuste, sealhulgas ka “Teeme Ära!” ja maailmakoristuse “Let's Do It! World Cleanup” algataja Rainer Nõlvak.  

Eestist alguse saanud Teeme Ära liikumine on levinud üle maailma 110 riiki ning talgutel on osalenud ligikaudu 9 miljonit vabatahtlikku. Klubi eesmärk ei ole kitsalt keskkonnaprobleemide arutamine ning korraldajad soovivad puhast maailma käsitleda laiemalt. 

Maailmakoristuse projektile on oma toetust avaldanud Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, Eesti Vabariigi Valitsus ja Euroopa Parlament. Maailmakoristust toetavad Eesti Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest, Estonian Air, Skype, The Rezidor Hotel Group, Carlson, DHL ja Sendsmaily. 

Lisainfo: Meelika Hirmo Teeme Ära Sihtasutus Let’s Do It! World Cleanup 2014 Avalike suhete juht GSM: +372 5041258 E-mail: meelika@letsdoitworld.org www.letsdoitworld.org